Wouter Hoeffnagel - 12 augustus 2016

Dataverbruik via 3G-netwerken loopt voor het eerst terug

Voor het eerst zijn er in Nederland minder dan één miljoen aansluitingen voor een traditionele vaste telefoonlijn. Daarnaast blijven alles-in-één-bundels onverminderd populair en loopt het dataverbruik op het 3G-netwerk voor het eerst terug.

Dit blijkt uit de Telecommonitor over het eerste kwartaal van 2016 van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). “We zien dat consumenten vooral overstappen van een traditionele vaste telefoonlijn naar bellen via een breedbandverbinding. Zo’n telefoonverbinding krijgen consumenten vaak voordelig aangeboden in combinatie met internettoegang van hun telecomprovider”, aldus Henk Don, bestuurslid van de ACM.

Alles-in-één-bundels
Alles-in-één-bundels blijven populairder dan het afsluiten van losse abonnementen. In zo’n bundel worden drie of vier producten gecombineerd, waarbij het meestal gaat om breedband internet, TV, vaste en mobiele diensten. Ongeveer 6,3 miljoen Nederlandse huishoudens maken op dit moment gebruik van een bundelpakket van een telecomprovider.

Het aantal bundels met drie producten is in het eerste kwartaal van 2016 met 5% gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Het aantal bundels met vier producten is in deze periode met 11% gestegen. 84% van de vaste telefoonlijnen is op dit moment onderdeel van een bundel.

Mobiel dataverbruik
Het mobiele dataverbruik van de Nederlandse consument is opnieuw gestegen. Wel is een verschuiving gaande van 3G-netwerken naar de snellere 4G-netwerken. 64% van het mobiele dataverbruik komt momenteel voor rekening van 4G-netwerken, terwijl 36% van de data via 3G-netwerken wordt verbruikt. Het 3G-dataverbruik is in het eerste kwartaal voor het eerst teruggelopen. Het totale dataverbruik is sinds begin 2015 met ruim 67% toegenomen van 21 miljard MB tot 35 miljard MB. KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 bieden sinds 2015 een landelijke 4G-dekking. Deze bedrijven bieden 4G daarnaast in steeds grotere bundels aan.