Onderzoek naar interferentie tussen LTE-U en Wi-Fi
09-08-2016 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Onderzoek naar interferentie tussen LTE-U en Wi-Fi

LTE-U (Long-Term Evolution in de licentievrije band) is een standaard voor high-speed mobiele communicatie voor mobiele telefoons en dataterminals, die gebaseerd is op GSM/EDGE- en UMTS/HSPA-netwerktechnologie. Commerciële LTE-U-apparatuur maakt gebruik van dezelfde radiosignalen als Wi-Fi-apparatuur. AT4 Wireless gaat daarom in een testprogramma dat onderdeel is van het ‘Coexistence Test Plan' van de Wi-Fi Alliance onderzoeken op beide soorten apparatuur zonder storingen in elkaars nabijheid kunnen werken.

De ontwikkeling en het gebruik van LTE-U apparatuur, die gebruik maakt van 4G LTE radiocommunicatietechnologie in de licentievrije band, kan interferenties veroorzaken met Wi-Fi apparatuur die op dezelfde radiofrequentie zit. Afwijkingen in de specificaties van LTE-U apparatuur zouden de prestaties van Wi-Fi negatief kunnen beïnvloeden als ze op korte afstand van elkaar gebruikt worden en op dezelfde golflengte zitten. DEKRA-dochter AT4 wireless zal een onafhankelijk testprogramma uitvoeren op basis van objectieve tests en een door de industrie geaccepteerde methode, om te verifiëren of het gebruik van LTE-U het Wi-Fi netwerk negatief beïnvloedt.

Key performance indicators
De Wi-Fi Alliance heeft AT4 wireless geaccrediteerd om testing services te leveren, die gebaseerd zijn op het Coexistence Test Plan, dat ontwikkeld wordt door leden van de Wi-Fi en LTE-U werkgroepen van de Wi-Fi Alliance. De Performance Test Tool van AT4 wireless verzamelt informatie over de meest relevante key performance indicators (KPI's) zoals throughput, latency (one-way delay) en jitter (latencyvariatie). De officiële tests beginnen zodra de Wi-Fi Alliance het definitieve Coexistence Test Plan heeft afgerond.

"Het is cruciaal, dat LTE-apparatuur die in het licentievrije spectrum opereert zonder problemen kan functioneren naast de miljarden Wi-Fi producten, die overal ter wereld al worden gebruikt", licht Edgar Figueroa, CEO van de Wi-Fi Alliance toe. "De Wi-Fi Alliance is een gezamenlijk initiatief van diverse bedrijven, dat door middel van testing wil waarborgen dat LTE-U naast Wi-Fi kan functioneren. Afspraken maken met onafhankelijke testorganisaties, die ons coexistence test programma uitvoeren is een belangrijke onderdeel van onze plannen." AT4 wireless werkt als een geaccrediteerd testlaboratorium al vanaf 2004 samen met de Wi-Fi Alliance en verzorgt test services voor alle testprogramma's van de Wi-Fi Alliance voor de certificering van Wi-Fi devices.

Terug naar nieuws overzicht