Wouter Hoeffnagel - 09 augustus 2016

CIO maakt zich zorgen over de toekomst

Veel CIO’s, ook in de Benelux, zijn bezorgd dat hun bestaande IT-infrastructuur én de kennis van hun IT-mensen op de lange termijn niet voldoende zijn voor wanneer technologie integraal onderdeel wordt van de bedrijfsvoering. Driekwart van de CIO’s gelooft dat ze over vijf jaar nieuwe producten, services en applicaties twee keer zo snel als nu operationeel moeten kunnen hebben.

Dit blijkt uit onderzoek van EMC onder meer dan 2.700 zakelijke en IT-professionals uit Europa, het Midden Oosten en Afrika. Ruim veertig procent zegt daarbij dat het vergaren van waarde uit de alsmaar groeiende hoeveelheid data de grootste uitdaging is waar IT mee te maken heeft. Daarover geeft 37 procent aan dat dit zeker tot 2019 de belangrijkste uitdaging blijft. De uitdaging die daarop volgt, is het goed kunnen omgaan met onvoorspelbaarheid en de daarmee samenhangende vraag naar schaalbaarheid. In 2019 zal deze uitdaging niet meer op nummer twee staan, maar vervangen zijn door de uitdaging en mogelijkheden om te kunnen voorzien in realtime business operations.

De juiste tools en infrastructuur
Veel CIO’s denken dat hun organisatie moeite heeft met deze uitdagingen en de vruchten te plukken van de potentiële mogelijkheden die ze bieden. Twee derde (69 procent) maakt zich zorgen dat de groei van de organisatie zwakheden zal blootleggen in hun traditionele IT-operaties en -infrastructuur. Als bedrijven niet beschikken over de juiste tools en infrastructuur, werkt groei remmend in plaats van stimulerend op innovatie, denken de respondenten.

Veel CIO’s en hun business-collega’s nemen dit gegeven serieus en proberen deze situatie te veranderen. Zo verwacht 68 procent van de respondenten uit de Benelux, dat het implementeren van een meer geavanceerde en flexibele IT-infrastructuur de risico’s en complexiteit zal reduceren en hen tevens een solide platform voor toekomstige groei biedt. De helft van de respondenten in de Benelux is al bezig met het trainen van IT-professionals op het gebied van converged infrastructure, cloud computing en zakelijke skills.

Geïsoleerd
Ook blijkt de CIO in veel organisaties het risico te lopen geïsoleerd te raken. De CIO vindt het vaak lastig om te gaan met de snel stijgende verwachtingen die men heeft van IT, met de bemoeienis van collega’s in andere functies en het gebrek aan aansluiting met de rest van de C-suite. Het onderkennen van de waarde en het potentieel van IT verschilt duidelijk per bedrijfsgrootte. Bedrijven met 1.000 werknemers of meer maken zich niet echt zorgen over genoemde zaken en de kans is ook groter dat zij gebruikmaken van een moderne IT-infrastructuur. Daarnaast hebben zij geïnvesteerd in de benodigde vaardigheden.

Het onderzoek toont ook aan dat de keuzes voor de te gebruiken technologie bij kleinere organisaties vaak niet bij de CIO ligt, maar bij anderen binnen het bedrijf. Volgens 40 procent van de Benelux-respondenten wordt de IT-agenda in hun organisatie niet bepaald door IT, maar door andere functies, zoals marketing (16 procent) en sales (9 procent). Deze disconnectie wordt ook opgemerkt in de boardroom, want waar 58 procent van de CIO’s overtuigd is dat hij/zij de volledige controle heeft over IT, is slecht 14 procent van CxO’s het daarmee eens.

Efficiënte, zakelijke motor
Nigel Moulton, EMEA CTO van VCE, de Converged Platforms Division van EMC zegt: “Dit onderzoek werpt een nieuw licht op de houding die men in veel bedrijven heeft op IT. Om weer volledig controle te krijgen over IT, zullen CIO’s en hun IT-teams moeten stoppen met het bouwen en beheren van allerlei verschillende infrastructuurcomponenten. In plaats daarvan moeten ze IT transformeren naar een efficiënte, zakelijke motor die snel kan schalen in reactie op de veranderende, zakelijke behoeftes. Dit vereist een modern datacenter waarin flexibele ontwikkeling en snelle time-to-market gerealiseerd kan worden. Dat lost direct een aantal van de belangrijkste IT-uitdagingen op die naar voren komen in dit onderzoek.”

Het volledige onderzoeksrapport ‘Endangered IT’ is hier beschikbaar.