Inval bij Amazon door Japanse mededingingsautoriteit

08-08-2016 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Inval bij Amazon door Japanse mededingingsautoriteit

De Japanse mededingingsautoriteit heeft een inval gedaan bij het Japanse kantoor van de webgigant Amazon. Amazon wordt ervan verdacht retailers onder druk te zetten hun producten in de webwinkel Amazon voor lagere prijzen aan te bieden dan bij concurrenten.

Dit meldt Reuters op basis van het Japanse Nikkei Business Daily, dat met verschillende anonieme bronnen heeft gesproken die bekend zijn met de zaak. Wanneer de inval precies heeft plaatsgevonden is onduidelijk. Amazon Japan wil niet reageren op het nieuws. Een woordvoerder van de Japanse mededingingsautoriteit wil de berichtgeving niet bevestigen, maar voegt daaraan toe het bericht ook niet te ontkrachten.

Amazon wordt ook in Europa onderzocht door verschillende mededingingsautoriteiten. Zo is de Duitse mededingingsautoriteit een onderzoek gestart naar de werkwijze van Amazon na klachten van uitgevers die stellen dat zij gedwongen worden ‘onredelijke voorwaarden’ te accepteren voor de marketing van luisterboeken. De Europese Unie is daarnaast in 2015 een onderzoek gestart naar Amazon werkwijze rond e-boeken, waarbij wordt gekeken of clausules in contracten uitgevers belemmeren gunstigere deals te sluiten met concurrenten van Amazon.

Terug naar nieuws overzicht