Wouter Hoeffnagel - 08 augustus 2016

Filipijnse bank krijgt miljoenenboete voor bankhack Bangladesh

De Filipijnse Rizal Bank krijgt een boete opgelegd vanwege zijn rol bij de hack van de centrale bank van Bangladesh. De bank moet 1 miljard Filipijnse peso, omgerekend ruim 19 miljoen euro, betalen.

De boete is opgelegd door de centrale bank van de Filipijnen, meldt Bloomberg. De centrale bank van de Filipijnen geeft geen uitleg over de exacte overtredingen die Rizal Bank heeft begaan. Wel is duidelijk dat de boete verband houdt met de hack van de centrale bank van Bangladesh. Bij deze hack in februari 2016 probeerden aanvallers in totaal bijna een miljard dollar te stelen. Door een spelfout in de naam van een rekeninghouder werd de aanval echter vroegtijdig opgemerkt, waardoor de schade beperkt bleef tot ruim 90 miljoen euro.

Sri Lanka en de Filipijnen
Dit geld werd voor een klein deel via Sri Lankaanse bankrekeningen weggesluisd, terwijl het grootste deel via de Rizal Bank en Filipijnse casino’s werd geleid. Het geld dat via Sri Lanka liep is inmiddels teruggevonden, maar het geld dat via de Filipijnen is weggesluisd is vooralsnog spoorloos.

Rizal Bank heeft al laten weten het bedrag binnen één jaar te willen betalen. De bank betaalt hierbij in twee delen, waarbij telkens 500 miljoen Filipijnse peso wordt overgemaakt.