Wouter Hoeffnagel - 08 augustus 2016

Nederlandse IT-beslissers verkiezen concurrentiepositie boven dataveiligheid

Bijna de helft van de Nederlandse IT-beslissers (44 procent) staat zodanig onder druk bedrijfsmobiliteit te leveren, dat zij bereid zijn afgewogen risico’s te nemen inzake de beveiliging van bedrijfsdata. De meerderheid (51 procent) geeft aan dat de voordelen van mobiel zakendoen zwaarder wegen dan potentiële security-risico’s, zoals dataschendingen.

Dat blijkt uit onderzoek onder 1700 IT-beslissers en 3500 kantoormedewerkers uit de EMEA-regio van Vanson Bourne, uitgevoerd in opdracht van VMware. De bevindingen benadrukken de urgentie die Nederlandse organisaties ervaren om digitaal te transformeren en zo een voorsprong op de concurrentie te verkrijgen. Ruim driekwart (77 procent) van de Nederlandse IT-beslissers stelt dat vooral medewerkers aandringen op meer mobiliteit. Een kwart van de Nederlandse kantoormedewerkers (26 procent) denkt dat een gebrek aan mobiliteit tot verminderde productiviteit leidt. Tegemoetkomen aan de vraag naar meer mobiliteit betekent dat teams zo flexibel mogelijk ingericht moeten worden. Organisaties moeten dit echter zien te realiseren zonder de controle over de beveiligingsprocessen te verliezen.

Mobiliteit grootste kwetsbaarheid cyberaanval
De druk om de productiviteit te verhogen wordt van bovenaf gevoeld. Bijna een kwart (21 procent) van de Nederlandse medewerkers overtreedt regelmatig de mobiele regelgeving van de organisatie om productiever te kunnen werken. Daarnaast zegt bijna de helft (43 procent) van de Nederlandse IT-leiders dat de directie druk op hen uitoefent om toegang te krijgen tot bedrijfsdata vanaf hun eigen mobiele apparaten, ook als dit in strijd is met het bedrijfsbeleid. Het verstrekken van toegang is de basis van het probleem. Bijna de helft van de Nederlandse IT-leiders (43 procent) is bezorgd over het mogelijke security-risico dat ontstaat wanneer medewerkers vanaf hun eigen apparaten werken. Ruim een derde (35 procent) geeft daarbij aan dat dit de grootste kwetsbaarheid is voor een cyberaanval.

“Simpel gezegd kan er geen digitale transformatie plaatsvinden zonder mobiliteit. Dit betekent dat organisaties onder toenemende druk staan om vooruit te gaan en te innoveren. Daarbij nemen zij kortetermijnrisico’s op het gebied van security, om het team en de bedrijfsvoering zo agile als mogelijk te maken”, aldus Ton Hermes, Specialist SE End User Computing bij VMware. “Het goede nieuws is dat er geen compromis gesloten hoeft te worden tussen mobiliteit en security. Met een software-defined architectuur kan security ingebouwd worden in de applicatie, binnen het netwerk en op zowel gebruikers- als content-niveau. Dit stelt organisaties in staat veilige digitale werkplekken te creëren, waarbij gebruikers toegang hebben tot de data die ze nodig hebben, die past bij hun rol, vanaf ieder apparaat.”

Mobiel bedrijfsbeleid onbekend
Een deel van de Nederlandse medewerkers geeft toe minder strikt te zijn in het beschermen van data op zakelijke apparaten vergeleken met data op persoonlijke apparaten. Bijna een derde (30 procent) van hen geeft aan meer zorg te besteden aan het veilig houden van data op hun eigen apparaten dan informatie op zakelijke apparaten. Wanneer het aankomt op mobiel werken, geeft slechts minder dan de helft (45 procent) aan te weten wat het mobiele bedrijfsbeleid daadwerkelijk inhoudt. Dit betekent dat de meerderheid zich er niet van bewust is wanneer zij in overtreding zijn van het beleid.

“IT-afdelingen moeten op zoek naar oplossingen waarbij zij geen compromis hoeven sluiten tussen mobiliteit en security. Met onze technologie stellen we medewerkers in staat toegang te verkrijgen tot de bedrijfsdata die zij nodig hebben om hun werk goed uit te voeren en bieden we organisaties tegelijkertijd volledig overzicht en controle over welke medewerkers toegang hebben tot welke applicaties. Alleen zo is echte bedrijfsmobiliteit mogelijk”, besluit Hermes.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024