Tesla noteert rode cijfers door stijgende productiekosten
06-08-2016 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Tesla noteert rode cijfers door stijgende productiekosten

Tesla heeft in het tweede kwartaal als verwacht rode cijfers geschreven. De producent van elektrische auto's wist meer van zijn Model S en Model X aan de man te brengen, maar dit was niet voldoende om de stijgende productiekosten te compenseren.

Het verlies van de automaker kwam in het tweede kwartaal uit op 293,2 miljoen dollar, tegenover 184,2 miljoen dollar een jaar eerder. Het was het dertiende kwartaal op rij dat met rode cijfers werd afgesloten. De omzet van het concern steeg met een derde tot 1,3 miljard dollar.

Na het vierde kwartaal in 2015 beloofde CEO Elon Musk nog dat het bedrijf tegen de zomer winstgevend zou zijn. Dit doel kon niet gehaald worden door productieproblemen. Dit moet inmiddels opgelost zijn en in de tweede jaarhelft wil het bedrijf een recordaantal van 50.000 auto's leveren.

Daarbij wilde Musk de positie van de fabrikant van elektrische auto's nog in perspectief zetten. 'In 2010 maakten we 600 auto's per jaar' met de hulp van Lotus, zei de CEO. 'Vijf jaar later maken we er 50.000', zonder de hulp van een partner.

Musk ziet dat de productie van de Model S en Model X nu gestabiliseerd zijn. Van beide wagens rollen er nu 1.000 per week van de band, 'waardoor de focus nu echt op de Model 3 ligt, gevolgd door volledige autonomie'.

Terug naar nieuws overzicht