Apple ziet omzet & winst dalen
27-07-2016 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Apple ziet omzet & winst dalen

Apple heeft het afgelopen kwartaal meer iPhones, iPads en Macs verkocht dan waar analisten op hadden gerekend. Beleggers waren de laatste tijd somber gestemd over het technologiebedrijf, maar veerden dinsdag nabeurs op bij het zien van de kwartaalresultaten.

De verkoop van iPhones zakte in de afgelopen drie maanden weliswaar van 48 miljoen een jaar eerder naar 40 miljoen, maar dat was in de krimpende smartphonemarkt iets meer dan verwacht. Dat was voor een belangrijk deel te danken aan de nieuwe relatief goedkope iPhone SE.

Apple is momenteel op zoek naar een manier om het succes van de iPhone te evenaren, die vele jaren goed was voor het grootste deel van de omzet en winst. Dat is nodig omdat het niet zijn enige topproduct is dat terrein verliest.

De omzet van Macs zwakte met 13 procent af en Apple maakte geen specifieke cijfers bekend voor de Apple Watch, maar de productgroep waar de smartwatch onder valt genereerde 16 procent minder omzet. Sinds de lancering van het horloge in april 2015 is er nog geen nieuw model verschenen.

De totale omzet liep terug van 49,6 miljard dollar naar 42,4 miljard dollar. De nettowinst zakte van 10,7 miljard naar 7,8 miljard dollar. Voor het lopende kwartaal, waarin de nieuwe iPhone wordt uitgebracht, verwacht Apple een omzet van 45,5 miljard tot 47,5 miljard dollar. Dat is meer dat waar marktkenners door de bank genomen op rekenden.

Financieel topman Luca Maestri zei in een toelichting op de cijfers dat het dieptepunt achter de rug lijkt te liggen. 'Het juni-kwartaal was beter dan we negentig dagen geleden hadden gedacht. Het voorgaande kwartaal lijkt nu het dieptepunt te zijn geweest.'

Apple ziet verder groeikansen in de zakelijke markt met met SAP en Cisco die hun apps en netwerkoplosisngen geschikt hebben gemaakt voor iOS. Ook zijn er kansen rond iPhone Wi-Fi calling met Cisco Spark.

iPhone SE grote winnaar

“Het doet ons deugd resultaten voor het derde kwartaal te kunnen presenteren die wijzen op een grotere vraag en betere bedrijfsprestaties dan we aan het begin van het kwartaal verwachtten”, zo meldt Tim Cook, CEO van Apple. “De lancering van iPhone SE was een groot succes en we staan versteld van de reacties van klanten en ontwikkelaars op de software en diensten waarvan we in juni op WWDC een voorproefje hebben getoond.”

App Store recordomzet

“De omzet van onze diensten steeg met maar liefst 19 procent ten opzichte van vorig jaar. De App Store behaalde een recordomzet, omdat het aantal geïnstalleerde versies is blijven toenemen en een recordaantal klanten transacties heeft verricht”, vertelt Luca Maestri, CFO van Apple. “We hebben $ 13 miljard uitbetaald aan onze investeerders middels aandeleninkoop en dividend, en we hebben nu bijna $ 177 miljard van ons kapitaalterugvloeiingsprogramma van $ 250 miljard voltooid.”

Apple verwacht de volgende resultaten voor het vierde kwartaal van 2016:

• Een omzet tussen de $ 45,5 miljard en $ 47,5 miljard
• Een brutomarge tussen de 37,5 en 38 procent
• Exploitatiekosten tussen de $ 6,05 miljard en $ 6,15 miljard
• Andere inkomsten/uitgaven ter hoogte van $ 350 miljoen
• Een belastingtarief van 25,5 procent

De raad van bestuur van Apple meldt een cashdividend van $ 0,57 per algemeen Apple aandeel uit te keren. Het dividend wordt op donderdag 11 augustus 2016 uitgekeerd aan aandeelhouders die op maandag 8 augustus 2016 einde werkdag als zodanig zijn geregistreerd.

Bekijk hier de webuitzending waarin deze cijfers bekend werden gemaakt.  

Terug naar nieuws overzicht