Privacywaakhond wil encryptie 'zonder achterdeur' voor EU

26-07-2016 | door: Redactie

Privacywaakhond wil encryptie 'zonder achterdeur' voor EU

Europese burgers zouden zonder bemoeienis gebruik moeten kunnen maken van versleutelde communicatiediensten. Het is niet de bedoleing dat daarin een 'achterdeur' wordt ingebouwd waarmee buitenstaanders kunnen meekijken, aldus Giovanni Buttarelli, de toezichthouder voor Europese databescherming. Hij wil dat de encryptie-kwestie wordt meegenomen bij het inrichten van de nieuwe ePrivacy-richtlijnen van de Europese Unie.

Volgens Buttarelli zou het ontsleutelen, ontrafelen of in de gaten houden van versleutelde verbindingen zou verboden moeten worden. Eveneens moedigt hij het gebruik van encruptie aan in de richtelijnen. De privacy van burgers online moet beter worden beschermd, aldus de toezichthouder. Zo wil hij dat mensen niet mogen worden gevolgd, als ze daarvoor geen toestemming hebben gegeven.

Cookies
Daarbij gaat het bijvoorbeeld om cookies die websites gebruiken om internetgebruikers te volgen. Het moet voor gebruikers makkelijker worden om toestemming te geven of te weigeren. Tegelijkertijd moeten voorwaarden voor bedrijven die mensen will volgen van Buttarelli worden aangescherpt.

De privacyregels zouden moeten worden toegepast op elke vorm van elektronische communicatie,  zo stelt de waakhond. De huidige regels zijn alleen van toepassing op publiek beschikbare communicatiediensten.

Naar verwachting zal de Europese Unie voor het einde van het jaar met een voorstel voor herzieningen van de ePrivacy-richtlijnen komen.

Terug naar nieuws overzicht