Nutanix verandert van hyperconverged in cloud platform speler
20-07-2016 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Nutanix verandert van hyperconverged in cloud platform speler

Nutanix, een grote speler in hyperconverged oplossingen, verandert in een enterprise cloud platform aanbieder. Dit was de boodschap tijdens de tweede Nutanix .NEXT conferentie in Las Vegas waar ruim 3000 klanten en channel partners op afkwamen.

Nutanix is de laatste Jaren gestaag in omzet gegroeid waarbij het zijn hyperconverged oplossingen, die bestaan uit server, storage, hypervisor (van VMware vSphere en zijn eigen Acropolis hypervisor) en tal van api’s, wereldwijd via ruim 4000 channel partners verkoopt. In eerste instantie werden de Nutanix appliances met krachtige Intel processoren ingezet voor het leveren van een hoge performance van vdi en workspace omgevingen. Vaak als vervanging van storage area networks (san). Vandaag de dag zijn meer dan zestig procent van de workloads op Nutanix appliances bedrijfskritische applicaties zoals Microsoft Exchange en SQL, Oracle, SAP en andere grote applicatiemerken.

Zelf disrupten

Nutanix zit in de lift. Dat blijkt ook uit documenten van de Amerikaanse beurswaakhond SEC (Security Exchange Commission). De omzet groeide de laatste negen maanden tot april 2016 met 80 procent. Dat gaat gepaard met groeistuipen in de back en front office. Het bedrijf heeft nu een oorlogskas van 200 miljoen dollar. Komende jaar wil Nutanix groeien in samenwerking met cloud providers, in het bijzonders AWS (Amazon Web Services) dat als grote voorbeeld dient hoe een bedrijf met innovatieve cloud en dataopslagdiensten een deel van het IT-budget van klanten naar zich toe weet te trekken ten koste van grote server en storage leveranciers. Nutanix wil zeg maar 'de AWS worden van de private cloud'. Nutanix CEO Dheeray Pandey: “AWS verandert zaken, het automatiseert datacenter diensten. Daar speelt Nutanix op in door zichzelf te disrupten.”

RESTful API

Nutanix ziet zichzelf al een soort intermediair in het datacenter met een schaalbaar en flexibel enterprise cloudplatform bestaande uit een stack van hardware en software zo valt op te maken tijdens de .NEXT conferentie in Las Vegas. Hiermee kunnen organisaties hun workloads tussen private, hybride en public cloudomgevingen verplaatsen en managen, onder andere dankzij RESTful APIs. Hierdoor biedt Nutanix een composable software-defined infrastructuur. In deze markt manifesteren zich ook vaker andere spelers zoals HPE, Cisco en Simplivity. Opvallend is dat Nutanix vaker zijn eigen gratis open-source gebaseerde Acropolis hypervisor propageert in plaats van VMware vSphere waarmee het bedrijf sterk is gegroeid. Hierbij wil Nutanix af van het imago een hardware appliance leverancier te zijn, maar juist een strategische partij van een enterpise (private) cloud platform die geschikt voor elke workload, legacy en cloud-native applicaties die op VMware vSphere & vCloud, Citrix XenServer, KVM OpenStack, Azure of AWS draait. Nutanix biedt hierbij vereenvoudigt beheer met zijn Prism managementsoftware en snelle koppelingen via RESTful APIs om elke workload een hoge performance te laten leveren. Dat geldt voor legacy technologie als voor nieuwe populare toepassingen zoals Hadoop, OpenStack en containers zoals Docker.

Herdefinitie

Mark Leslie, voormalig ceo van Veritas en docent aan Standford Business School, beaamt de strategie van Nutanix dat bedrijven op een toppunt zich moeten herdefiniëren om de volgende face groei in te gaan. Volgens Leslie deed Oracle in het verleden ook. "Zo was Oracle op een gegeven moment heer en meester in de database business, daarna werd het actief met ERP waarbij het de aanval opende op SAP door PeopleSoft over te nemen. Daarna werd Oracle in 2010 actief in de hardware business door SUN Microsystems over te nemen. Nu is Oracle bezig een grote cloud speler te worden. Oracle heeft inmiddels vijf transformaties ondergaan. Maar ook concurrent EMC werd groter doordat ze snel DataDomain overnamen; EMC is nog steeds marktleider op het gebied van deduplicatie.”

Pushen

CEO Dheeray Pandey zegt dat goede leveranciers het best presteren als ze snel inspelen op de ontwikkelingen in de markt met een platform maar tegelijktijdig altijd hun eigen technologie pushen. Als voorbeeld geeft hij Microsoft die vroeger alleen zijn eigen Windows systemen wilde verkopen. Vandaag de dag, onder leiding van ceo Satya Nadella, werkt Microsoft met Linux (oa SUSE en Red Hat, Hadoop big data technologie en werkt office op een Apple Mac en iOS. "Apple en Google zijn concurrenten, maar de Google apps werken prima op Apple devices. SAP en Oracle zijn ook concurrenten, maar ze werken ook samen om hun gezamenlijke klanten het beste te bedienen. Nutanix heeft zelf een hypervisor, maar werkt nauw samen met VMware om samen klanten het beste te bedienen."

Automation

Sunil Potti, Chief Product and Development Officer bij Nutanix, heeft het Nutanix portfolio geoptimaliseerd om goed samen te werken met andere merken. Potti heeft veel kennis van datacenters; eerder werkte hij bij Citrix NetScaler, F5 Networks en Cisco. Nutanix technologie werkt volgens Potti prima met andere grote partijen zoals met Cisco Application Centric Infrastructure (ACI). Maar ook met Dell-servers waarop Nutanix hyperconverged software draait. Volgens Potti is Nutanix meer dan alleen een hyperconverged oplossing die bestaat uit compute, storage en networking. "Nutanix is een (gevirtualiseerd) entrprise cloud platform die prima werkt met Microsoft Azure en AWS cloud omgevingen. Hierbij biedt Nutanix veel geautomatiseerde functies (automation), zodat klanten snel en efficiënt hun vdi-omgevingen (zoals van VMware en Citrix) en workloads (zoals Microsoft Exchange en SharePoint) kunnen verplaatsen tussen on-premises en cloud omgevingen. Hierbij wordt ook meer tijd bespaard. Klanten krijgen daardoor de beste oplossing voor hun cloud en applicatie strategie.”

Bekijken de video Nutanix .NEXT 2016 met Nutanix CEO Dheeraj Pandey en channel manager Chris Morgan

Door: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Cloud