Redactie - 19 juli 2016

Microsoft betwist Belgische boete voor SkypeOut

De Belgische telecomregulator legt Skype, een dochter van Microsoft, een boete op voor SkypeOut. De VoIPdienst houdt zich niet aan de Belgische telecomwetgeving. Skype en moederbedrijf Microsoft zijn het oneens met de de beslissing van het BIPT. De dienst is naar eigen zeggen geen telecomoperator.

Skype moet 223.454 euro betalen omwille van SkypeOut, de dienst waarmee je telefoonnummers kan bellen. Door die functie gedraagt het bedrijf zich immers als een klassieke telecomoperator, maar volgens het BIPT wil Skype zich niet aanmelden als operator, wat gepaard gaat met allerlei verplichtingen.

Het BIPT oordeelt dat Skype diensten tegen betaling aanbiedt, signalen overdraagt en via elektronische communicatienetwerken opereert. Daarom had de dienst zich al sinds 1 oktober 2013 moeten aanmelden. Het BIPT maande Skype in 2014 al aan om dat te doen. Ook in 2015 en dit jaar werd het bedrijf gehoord vooraleer de boete werd opgelegd. Skype heeft nog wel de mogelijkheid om binnen de zestig dagen in beroep te gaan.

Telecomverplichtingen

De vraag tot registratie gaat om meer dan een simpele aanmelding. Omdat het bedrijf zich niet als telecomoperator registreert, ontsnapt het ook aan de telecomwetten rond netwerkveiligheid, toegang tot de nooddiensten (112), de mogelijkheid om de Ombudsdienst telecom in te schakelen.

Tegelijk voorkomt het ook verplichtingen rond gegevensbewaring, denk maar aan telefoontaps in het kader van criminele onderzoeken. Tot slot geeft het Skype ook een concurrentiel voordeel ten opzichte van de traditionele operatoren, aldus het BIPT.

Ook andere VoIP-spelers?

Skype is niet de enige populaire VoIP-dienst op de markt. Zo kan je met Whatsapp, Facebook Messenger of Viber vandaag ook telefoongesprekken voeren, maar vooralsnog niet naar klassieke telefoonnummers. Het BIPT noemt momenteel geen namen, maar zegt wel dat het de markt bekijkt en dat het aan gelijkaardige diensten ook zal vragen om aangifte te doen van hun telecomactiviteiten.

Oneens

Skype en moederbedrijf Microsoft zijn het oneens met de de beslissing van het BIPT. De dienst is naar eigen zeggen geen telecomoperator. "We zijn het oneens met de juridische analyse in de beslissing van het BIPT rond de SkypeOut-belfunctie en zullen aan een rechtbank vragen om dit te herzien", klinkt het in een verklaring die Data News kon inkijken.

Skype wijst er op dat een gesprek met SkypeOut enerzijds werkt via de officiële telecomoperatoren en anderzijds via internetproviders. Die twee partijen verzorgen de verzending van het signaal en zijn dus onderhevig aan regulering. Of anders gezegd: Skype levert dan wel de interface en maakt de VoIP-datapakketjes klaar om te verzenden, maar het zijn telecombedrijven en internetproviders die die pakketjes transporteren.

Om zijn argumentatie te staven verwijst Skype naar de juridische definitie van een electronische communicatiedienst. Die stelt dat zo'n dienst volledig of hoofdzakelijk bezig is met het verzenden van signalen. Skype werkt wel met zo'n bedrijven samen, maar heeft zelf geen digitale pijplijnen om die signalen door te sturen. Mocht die definitie op termijn veranderen, dan hoopt Skype wel dat dat op Europees niveau gebeurt in plaats van land per land.

De redenering van Skype houdt steek. Maar die van het BIPT ook. Skype gebruikt immers andermans netwerk om de gesprekken over te verzenden. Maar die gesprekken zijn ook beveiligd, waardoor het voor internetoperatoren geen evidentie is om er alle gegevens over bij te houden. Of om gesprekken de onderscheppen mocht dat om juridische redenen nodig zijn.

Dat maakt van deze zaak een interessant voorbeeld van de verhouding en verantwoordelijkheden tussen traditionele telecomspelers en internetdiensten.