Redactie - 19 juli 2016

Capaciteit is grootste bottleneck bij transitie in de bouw en techniek

Capaciteit is grootste bottleneck bij transitie in de bouw en techniek image

Bij bijna driekwart van de bedrijven in de bouw, techniek en maritieme industrie heeft de directie een duidelijke visie op hoe in te spelen op trends die de markt veranderen. 58 procent geeft ook aan over voldoende investeringsruimte te beschikken om concurrerend te blijven met de opkomst van game changers als Internet of Things, robotica en Smart Objects. Dit blijkt uit onderzoek van CTB xRM onder 140 grote bedrijven in de bouw, techniek en offshore. Hoewel visie en financiën geen problemen vormen, blijkt de adoptie van verandering voor veel organisaties lastig.

Visie versus praktijk
Het speelveld verandert flink. Dat geldt voor de hele keten en functiekolom. Innovaties zetten bestaande businessmodellen onder druk en dwingen bedrijven om te veranderen. Bijna alle aan de benchmark deelnemende bedrijven zijn gestart met de implementatie van game changers in de bedrijfsvoering. Hierbij blijkt dat een aantal voorwaarden niet of onvoldoende aanwezig is. 70 procent heeft problemen met capaciteit. Ook executie (65%) en aanpassingsvermogen (61%) zijn onvoldoende aanwezig om adequaat op transities in te spelen.             

Yuri Ramdhani van CTB xRM: “Organisaties in de bouw en techniek hebben een heldere visie op de toekomst en tonen de wil om processen te veranderen en nieuwe businessmodellen te onderzoeken. De ideeën zijn er, maar in de praktijk is het moeilijk om ook echt ruimte voor innovatie te vinden. Capaciteit vrij maken is lastig en de dagelijkse operatie vraagt alle aandacht. Hoe je dan toch innovatief kunt zijn? Een technologiepartner biedt daarbij uitkomst. Een partner die kennis heeft van automatisering en ervaren is met de business van een bedrijf, kan de innovatiekracht aanwakkeren. Die innovatiekracht is onder de oppervlakte namelijk echt wel aanwezig.”

De onderzoeksresultaten zijn opgetekend in het trendrapport: ‘Ondernemen in het teken van transitie’. Het rapport is hier te downloaden.

 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024