Redactie - 11 juli 2016

Maatschappelijke verandering vraagt om andere netwerken

Maatschappelijke verandering vraagt om andere netwerken image

Generatie Y drukt een flinke stempel op de toekomstige netwerken en endpoints, zo waarschuwt Morgan Kurk, CTO van CommScope. “Millennials leveren nog liever hun beste vriend in dan hun smartphone. CIO’s en IT-managers moeten rekening houden met deze maatschappelijke verandering.”

De waarschuwing van Morgan Kurk, die onlangs in het Nederlandse Geertruidenberg was voor een ‘roadshow’ van CommScope, volgt op een recent onderzoek naar de levensstijl van personen geboren tussen 1980 en 2000. De belangrijkste bevinding uit dit onderzoek van CommScope is dat deze generatie hogere eisen stelt aan de snelheid en capaciteit van de netwerken en aan de dienstverlening van netwerkoperators. Millennials zijn zelfs bereid om hun sanitaire voorzieningen op te geven voor connectiviteit en elektriciteit om de smartphone op te laden.

“Dit is eigenlijk een bevestiging van wat we al wisten”, reageert Kurk. “We hebben te maken met een socialmediageneratie die bijvoorbeeld niet meer naar de tv kijkt zoals voorgaande generaties dat deden. Alles draait om klikken, posten, chatten... en dat gedrag verandert heel snel. Dit heeft wel gevolgen voor de manier waarop netwerken worden opgezet. Zo zorgt video nu al voor een explosie in het netwerkgebruik die bijna niet bij te houden is, en die explosie gaat echt niet stoppen.”

In 2025 vormen millennials driekwart van de beroepsbevolking. “Om tegemoet te kunnen komen aan de hogere eisen van deze belangrijke groep, is er behoefte aan efficiëntere netwerkarchitecturen”, zegt Kurk. “We kunnen het ons niet veroorloven om netwerken op dezelfde manier op te blijven zetten.”

Latency wordt cruciaal
Tijdens het interview schetst Kurk een aantal ontwikkelingen op het gebied van netwerkarchitecturen. Zo wordt het beperken van de latency steeds belangrijker, aldus de CTO. “Het is prettig als je een game snel kunt downloaden, maar voor toepassingen als streaming en two-way gaming is de netwerkvertraging nog veel belangrijker. Voor een minimale netwerkvertraging mag de afstand tot de gebruiker niet te groot zijn. In de afgelopen jaren hebben we alles bij elkaar gebracht in grote, gecentraliseerde datacenters. Ik denk dat we nu een beweging zien richting de randen van het netwerk, dichtbij de gebruiker.”

“Als gevolg van deze decentralisatie zullen we zien dat glasvezel steeds meer richting de randen van het netwerk wordt uitgerold, om daar te voorzien in hogere bandbreedtes en lagere latency”, vervolgt Kurk. Volgens de CTO is CommScope goed voorbereid op deze ontwikkeling, door een volledig portfolio te bieden van zowel koper- als glasvezelbekabeling, met ook nog draadloze netwerktechnologie. Onder andere de overname van het ‘Broadband Network Solutions’-onderdeel van TE Connectivity vorig jaar heeft bijgedragen aan dit portfolio.

Datacenters herbergen meer dan data
Een andere ontwikkeling die Kurk ziet, is dat toekomstige datacenters niet alleen dienen voor het opslaan van de data, maar ook de verwerkingskracht in huis hebben. “De ‘compute’ bevindt zich dan niet meer op de endpoints van de gebruikers, en toch moet je ervoor zorgen dat het voor de gebruikers lijkt alsof de verwerking lokaal plaatsvindt. Ook daar speelt latency weer een sleutelrol.”

Hoe die toekomstige ‘compute-loze’ endpoints er dan uitzien, laat zich volgens Kurk lastig voorspellen. “Het zal in ieder geval ‘iets’ zijn om mee te communiceren.” Voor de CTO is wel duidelijk dat die toekomstige communicatieapparaten geen gebruik meer maken van de traditionele netwerkaansluitingen in de muur. “Generatie Y wil gewoon overal kunnen communiceren. Het laatste stukje in de communicatie zal vooral via draadloze netwerken verlopen.”

Universal Connectivity Grid
In de toekomstvisie van Kurk zijn kantooromgevingen allemaal voorzien van een ‘Universal Connectivity Grid’ boven het plafond. Of apparaten nu via het mobiele netwerk verbinding maken of via het draadloze netwerk, de connectie verloopt altijd via dit grid. “Neem smartphones: die gaan computers vervangen. Maar een scherm verbind je niet met een kabeltje aan je mobiele telefoon. Dat gaat allemaal via het grid in het plafond. Zowel de smartphone als het scherm maakt verbinding met het grid dat voor de koppeling tussen de twee apparaten zorgt. En ook sensoren en andere Internet of Things-apparaten zijn allemaal gekoppeld aan het universal connectivity grid.”

Eén ding zal echter nooit veranderen. Kurk: “Koperbekabeling blijft in kantooromgevingen aanwezig, want je hebt altijd nog kabels nodig waarmee je apparaten kunt voeden.”