Redactie - 08 juli 2016

Nederland afgezakt naar de zesde plek in ranglijst van digitale economieën

Nederland afgezakt naar de zesde plek in ranglijst van digitale economieën image

Nederland is gedaald naar de zesde plek in de ranglijst voor digitale economieën van het World Economic Forum. Vorig jaar bezette Nederland nog plek vier. De top drie bestaat uit Singapore, Finland en Zweden. Nederland is wel een van de landen die het beste gebruikmaakt van digitale technologie voor economische en sociale vooruitgang.

Voor het samenstellen van de lijst, de Network Readiness Index, is gekeken naar onder meer voorzieningen, de economische en sociale effecten van ICT en het gebruik ervan door overheid, bedrijven en particulieren. Nederland is op de lijst ingehaald door Noorwegen en de Verenigde Staten.

Kosten
Het zakken op de ranglijst wordt deels veroorzaakt door slechte prestaties op het gebied van toegankelijkheid. Zo zijn de mobiele tarieven en de prijzen voor breedbandinternet relatief hoog. Ook hebben andere landen grotere verbeteringen meegemaakt, waardoor Nederland wordt ingehaald. Dat geldt zowel op het gebied van ICT-gebruik bij bedrijven als dat van technologische innovatie.

Internet
Wel hebben Nederlanders veel kennis van technologie en hebben veel mensen in het land toegang tot internet. Het bedrijfsleven treedt daarnaast op als datahub voor Europa. Op veel punten doet Nederland het nog altijd beter dan andere landen met een hoog inkomen.

 Klik hier voor het volledige rapport.