Redactie - 07 juli 2016

Cloud biedt alleen voordeel als de onderliggende architectuur goed is

Cloud biedt alleen voordeel als de onderliggende architectuur goed is image

Een modern gebouw heeft een stevige fundering nodig en zo is het ook met de cloud. Om optimaal te kunnen profiteren van de cloud is een goede onderliggende netwerkinfrastructuur nodig. Dat zegt Michiel Eielts, directeur van datacenterbedrijf Equinix Nederland.

In Amsterdam bouwt Equinix op dit moment aan de ontwikkeling van AM4, het nieuwe datacenter dat komt te staan naast het huidige AM3-datacenter, op het terrein van het Science Park in Amsterdam. Het nieuwe pand wordt zo'n 60 meter hoog en krijgt daarom een heel stevige fundering. Precies zoals een cloudomgeving bij een bedrijf ook zou moeten zijn, volgens Eielts. "Wil je naar de cloud gaan, dan moet je eigenlijk eerst de architectuur geregeld hebben."

Volgens Eielts zijn veel bedrijven in eerste instantie op de cloud overgestapt om geld te besparen. Dat is aan het veranderen want tegenwoordig gaat het bedrijven veel meer om alle voordelen te behalen uit de cloudomgeving, en niet meer vanwege de kostenbesparing. "Het gaat nu om de vraag hoe je je business beter kunt laten presteren. Hoe kan ik beter gebruikmaken van de flexibiliteit die de cloud mij biedt?" Bij het onderzoek daarnaar worden dergelijke vragen gesteld en dan wordt het ook belangrijk hoe de architectuur van het netwerk eruit ziet, zo legt hij uit.

Als enterprise met een eigen datacenter binnen je eigen gebouw, mis je de flexibiliteit omdat je architectuur niet is geoptimaliseerd voor de cloud. "Het gaat er vooral om dat je er een heel geïntegreerde infrastructuur van maakt", aldus Eielts. Die Interconnection Oriented Architecture (IOA) zoals Equinix dat noemt, dat is waar het in de toekomst om draait.

Integratie
De belangstelling voor de cloud en de vraag naar clouddiensten neemt nog steeds snel toe. Maar we leven in een multicloud-tijdperk waarbij organisaties vaak meerdere verschillende clouddiensten gebruiken.

Het koppelen van verschillende interfaces blijft een probleem voor het MKB en dat wordt in de toekomst alleen nog ingewikkelder, voorspelt Eielts. "De performance van de cloud voor het MKB ligt in handen van de grote SaaS- en IaaS-spelers, maar integratie, daar is de grootste behoefte aan. In de toekomst gaat het vooral om wie het beste integreert en wie ervoor zorgt dat alles het beste met elkaar communiceert, daar ligt de focus van onze partners vooral."

Verandering van focus
Architectuur is heel lang een ondergeschoven kindje geweest, constateert Eielts, maar nu zijn de basiselementen van de architectuur aan het veranderen. "Ik zie overal klanten die daartegen aanlopen."

De adoptie van de cloud gaat bij grote bedrijven langzamer dan bij het MKB, maar volgens Equinix is het belangrijk dat grote bedrijven nu de controle over de cloud nemen om de controle te krijgen over interne afdelingen die al wel met de cloud werken. Dit is nodig omdat je als organisatie wel verantwoordelijk bent voor de security en performance van bedrijfsapplicaties. "Daarom moeten grote bedrijven gaan nadenken over de infrastructuur om die performance en flexibiliteit die de cloudafdelingen ervaren, te behouden." Bovendien moet de CIO van de CEO steeds vaker IT-oplossingen bedenken om te innoveren en zo nieuwe omzet te genereren. Daarvoor is het nodig dat organisaties snel kunnen handelen en kunnen inspelen op trends in de markt.

Veel data gebruiken
Interconnection Oriented Architecture is geen 'nice to have', maar een noodzaak, meent de Equinix-directeur. Hij benadrukt dat onderzoeksbureau Gartner vorig jaar ook al voorspelde dat interconnectie van belang wordt om optimaal van de cloud te profiteren. "Om goed IT te doen is interconnectie cruciaal."

Een van de belangrijkste dingen van de cloud en het Internet of Things (IoT) is het regelen van hoe je omgaat met grote hoeveelheden data. De vraag is dan: hoe je die data in de cloud krijgt en hoe je die er weer uit haalt. "Goed geïntegreerde architectuur is een voorwaarde om straks goed het Internet of Things te kunnen gebruiken. Daarbij werk je met duizenden en misschien wel miljoenen sensoren en alles levert data op. Als je dan niet goed interconnected bent en dus de cloud niet goed kunt gebruiken, dan is je architectuur de bottleneck."

Bij het werken met grote hoeveelheden data zijn twee aspecten van belang. Hoe krijg je al die data ergens opgeslagen en hoe verwerk je het vervolgens? Het gaat dus om cloud en de distributie van data. En daar komt IOA om de hoek kijken, volgens Equinix. "Als je al die geaggregeerde data eerst naar je eigen netwerk brengt en dan pas naar de cloud, dan betaal je twee keer voor de transport van de IoT-hoeveelheden aan data. Bovendien wordt het interne netwerk zwaar belast en  bestaat het gevaar van netwerkcongestie."

Wie het over Big Data heeft, heeft het al gauw over meerdere terabytes aan data. Eielts waarschuwt ervoor dat als een bedrijf dan een dun 'pijpje' naar die cloud heeft, dat dan de voordelen van de cloud teniet worden gedaan. Een rechtstreekse verbinding in een datacenter op een cloudprovider moet dat probleem oplossen. Equinix speelt hierop in met de Cloud Exchange, de Performance Hub en de Data Hub. Bij Cloud Exchange kunnen klanten direct met een cloudprovider naar keuze worden geconnecteerd. Als je een storagecluster via een direct connect-verbinding op de cloud aansluit, dan heb je eigenlijk een naadloze verbinding tussen bijvoorbeeld Microsoft Azure en je netwerk, legt Eielts uit. "Er zit dan zoveel capaciteit tussen de componenten, dat je als het ware een geïntegreerde omgeving krijgt want de performance is alsof het een geheel is. Voor de applicaties maakt de locatie van de server niet meer uit. Dus dan heb je je storage en je back-up lokaal, en je applicaties op locaties waar je maar wilt. Zo kun je echt overal zaken doen."

LEED Gold certificaat
Equinix Nederland heeft met het datacenter AM3 in april de LEED Gold certification behaald. Het is een standaard op het gebied van groen en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Veel is er al bij Equinix geregeld op dat gebied. Zo worden er bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak gebruikt, wordt de restwarmte uit het datacenter hergebruikt om de naastgelegen univerisiteitsgebouwen te verwarmen en worden in het datacentergebouw van Equinix LED-lampen gebruikt. "We kwamen net wat punten tekort voor de hoogste standaard, LEED Platinum", vertelt Equinix Nederland directeur Michiel Eielts. "We liepen punten mis doordat we  iets meer dan een kilometer van een treinstation verwijderd zitten."

Door: Edwin Feldmann