Redactie - 06 juli 2016

Het gaat niet om hyper-converged of software defined storage!

Als je alle marketing van de gevestigde orde en ook al die start-ups mag geloven gaat het maar om 1 ding en ben je gek als je nu geen hyper converged oplossing koopt of iets wat zich voor kan doen als software defined. Persoonlijk begrijp ik dat niet helemaal…. Als je een auto gaat kopen bedenk je toch ook eerst wat je wilt vervoeren en waar je naar toe wilt, en niet welke motor er in moet liggen of hoeveel inch de velgen moeten zijn?

Maar wat doet er dan wel toe?
Het moet er natuurlijk altijd om gaan welke voordelen er voor u als klant zijn te realiseren met een bepaalde oplossing. Op basis van de omgeving van de klant en de eisen en wensen kan er gekeken worden welke oplossingen hieraan kunnen voldoen. De gekozen technologie is een resultaat en niet het doel. Wij begrijpen ook dat dit best een uitdaging is. De markt wordt overspoeld met de mooiste oplossingen en het is lastig om daarin een keuze te maken. Eigenlijk zou je dan ook nog willen dat de gekozen oplossing 5 jaar mee kan gaan. Met de snelheid waarin dingen nu gaan en veranderen is het al lastig te voorspellen waar we over 1 jaar staan, laat staan 3 of 5 jaar. Op basis van bijvoorbeeld moderne hyper-converged oplossingen zijn er diverse scenario’s mogelijk die in staat zijn om flexibel mee te schalen met de eisen en wensen van de klant. Ook deze eisen en wensen kunnen in de loop van de tijd wijzigen en dan is het prettig als een oplossing daarin mee kan gaan.

Verleiding
Dus laat u niet verleiden door op basis van “gekozen” technologie een plan van eisen te maken maar blijf altijd denken vanuit de voordelen die u als klant wilt realiseren. Als de business een behoefte heeft die u moet invullen als IT-afdeling begint u eerst bij het inventariseren van deze behoeften, en niet bij welke behoeften de technologie wellicht aan zou kunnen. Op basis daarvan kunnen we een business case uitwerken en de basis leggen voor de technologische keuze voor de komende jaren.

Door: Mischa Hal, Solution Consultant i3 Groep