Enterprise cloud combineert het beste van twee werelden

05-07-2016
Deel dit artikel:

Enterprise cloud combineert het beste van twee werelden

Nutanix, aanbieder van hyperconverged oplossingen, is met zijn snelle groei één van de succesverhalen in de huidige dynamisch IT-markt. Een beursgang is niet ondenkbeeldig volgens de pers in de Verenigde Staten, en in ook in Nederland blijft het bedrijf uitbreiden. Executive-People sprak over het managen van deze groei met Patrick van de Werken, Regional Director Noord-Europa bij Nutanix.

Een mogelijke beursgang zou een voorlopige bekroning van de forse groei zijn op het gebied van hyperconverged-oplossingen. Nutanix Nederland, onderdeel van het in Hoofddorp gevestigde Europese hoofdkantoor, is een van de gebieden waar het snel is gegaan met Nutanix. “Op het Nederlandse hoofdkantoor werken ondertussen al vijftig mensen. Het is vanaf de eerste dag een geweldige achtbaan geweest. En we halen kwartaal op kwartaal onze doelstellingen. We zijn dus heel erg tevreden over de resultaten.”

Adoptiegraad
Daarbij doelt hij niet alleen op de adoptiegraad van de oplossingen bij de klanten, maar ook het groeiende ecosysteem van partners, waaronder grote OEM-partners als Dell en Lenovo. “Zij hebben een heel bewuste keuze gemaakt om onze technologie te adopteren binnen hun hardware-omgeving, om zo de dynamiek die er nu gaande is met de transformaties binnen de datacenters vorm te geven binnen hun portfolio.”

Van de Werken verwacht de groei de komende periode voort te zetten. “Binnen mijn regio verwacht ik binnen twee of drie kwartalen zelfs te verdubbelen in het aantal resources. Dus er is bij ons echt een enorme vraag naar toptalenten om onze teams te komen versterken. Dat kan natuurlijk alleen maar wanneer er veel vraag is vanuit de markt.”

Uitdagingen
Daarbij is één van de uitdagingen om de juiste mensen binnen te halen.De mensen die we tot nu toebinnen hebben gehaald komenvooral uit ons eigen netwerk. Ondertussen moeten we steeds vaker daarbuiten op zoek. Maar wat ik daarin heel belangrijk vind, is dat we daarin geen concessies doen, ik wil gewoon de beste mensen binnen mijn team hebben omdat ik die uiteindelijk ook nodig heb om een gezonde organisatie neer te zetten.”

De inzet van nieuwe medewerkers weerspiegelt ook de ontwikkelingen in de markt, onder meer door teams die zich richten op bepaalde sectoren. “Inde Noord-Europese organisatie kijken we door de successen die we behaald hebben steeds meer naar segmentatie. Dus de eerste segmentatie die ik nu doorgevoerd heb is die tussen het publieke domein en het commerciële domein. En binnen het publieke domein hebben we zelfs al splitsingen kunnen maken in teams die zich richten op de lokale overheid en teams die zich richten op de centrale overheid. Ook healthcare en educatie vragen om gespecialiseerde teams. Daar zoeken we goede mensen voor.”

Productiviteit
Wat Nutanix de eindgebruikers biedt is volgens hem primair het verhogen van deproductiviteit. “Er zijn nogal wat sectoren, zoals de retail, waar de prijzen onder druk staan. Om klanten toch zo goed mogelijk te kunnen bedienen is het zaak je te differentiëren ten opzichte van concurrenten. Dat kan vaak niet meer op de prijs. Dan moet je dus goed naar de onderliggende businessprocessen en architecturen gaan kijken om die efficiënter te maken.”

“De hoogste doelstelling, het verhogen van de productiviteit, bereik je door het efficiënter maken van de organisatie. Onder meer door IT-architecturen eenvoudiger te maken, waardoor je in staat bent om te komen tot kostendifferentiatie vanuit het operationeel management. Wat je eerst deed met een team van vijf mensen kun je dan misschien doen met niet meer dan één of twee mensen. En de drie mensen die dan vrijkomen kunnen zich bijvoorbeeld gaan richten op het daadwerkelijk creëren van nieuwe businessapplicaties, waardoor ze direct waarde toevoegen aan de business. En hiermee kan een retailer zich weer onderscheiden van zijn concurrenten. Dat zijn de zaken waar wij met onze klanten over praten.”

Enterprise cloud
Het zwaartepunt van de strategie van Nutanix zal de komende tijd liggen bij de enterprise-cloud, zegt Van de Werken: “Steeds vaker kijken CIO’s  verder dan alleen het ‘up and running’ houden van de IT-omgeving. Ze zijn op zoek naar innovatie om de vraag vanuit de business zo goed mogelijk te kunnen invullen. Die vraagt van de IT-afdeling agility, snelheid en efficiëntie. De business is mondig genoeg, en informatie is overal aanwezig. Maar de vraag is of je kritische bedrijfsapplicaties van een organisatie in de cloud wilt onderbrengen. Niet iedereen staat daar voor open, sommigen willen het nog steeds on-premise houden.”

“De CIO’s die die innovatie hoog op hun agenda hebben staan begrijpen heel goed dat de datacentertransformatie volop aan de gang is. Ze willen snel op de vraag vanuit hun klanten kunnen reageren, maar dat kan alleen als de onderliggende IT-architectuur er ook klaar voor is. Dat kan met de enterprise cloud. Dat is al het goede wat de cloud biedt, gecombineerd met al het goede wat on-premise mogelijk is. De boodschap die wij hebben is dus dat we echt de cloud gaan brengen naar het enterprise datacenter.”

Door: Marco van der Hoeven 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Innovation