Ruud Alaerds: ‘Ik vervul een brugfunctie tussen hosters, partners en de markt’

03-07-2016 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Ruud Alaerds: ‘Ik vervul een brugfunctie tussen hosters, partners en de markt’

Ruud Alaerds is sinds 1 mei 2016 directeur van de Dutch Hosting Provider Association (DHPA). Hij neemt hiermee het stokje over van Michiel Steltman. In zijn nieuwe functie gaat Alaerds een brugfunctie vervullen tussen hosters en technologie partners, business partners en de markt. Wie is Ruud Alaerds en wat zijn zijn plannen voor de DHPA? 

“In de vorige eeuw ben ik gestart als marktonderzoeker bij een nu nog steeds bekende organisatie: Heliview”, legt Ruud uit. “Als afgestudeerd planoloog was marktonderzoek in en voor de technologiesector een leuke uitdaging voor mij. Hieraan was alles voor mij eigenlijk nieuw. Het beleidsonderzoek waar ik voor ben opgeleid werd marktonderzoek, en stedebouwkunde en planologie werden ingewisseld voor IT en telecom.” 

Up to speed
“In de eerste jaren heb ik dan ook veel gelezen en geluisterd om mijn mening te kunnen vormen. Al snel was ik ‘up to speed’, onder andere doordat mijn interesses in deze vakgebieden liggen. De wereld van IT en technologie in het algemeen is een stormachting ontwikkelende omgeving. Ik kreeg de ideale kans om alle ontwikkelingen in deze wereld in kaart te brengen en de patronen te leren begrijpen.”

Alaerds: “Dit heeft mij begin 2000 zeker geholpen toen ik verantwoordelijk werd voor productmarketing bij Lucent Technologies, dat inmiddels als Avaya door het leven gaat. Twee jaar na deze uitstap naar de corporate wereld heb ik weer de overstap gemaakt naar de wereld van market intelligence en marketingadvies. Begin 2010 ben ik bij Heliview in dienst getreden, waar ik directeur werd van een nieuwe consultancy tak. Door de jaren heen heeft IT en telecom altijd centraal gestaan in mijn activiteiten, waardoor mijn netwerk in deze tak van sport uitgebreid is.”

De bijzondere wereld van hosting en de cloud
“Nu breekt een nieuwe periode aan, waarin ik te maken heb met de bijzondere en al even snel ontwikkelende wereld van hosting, cloud en datacenters. Op dit gebied volgen de ontwikkelingen elkaar in een razend tempo op. Denk hierbij aan ontwikkelingen op het gebied van technologie en marktspelers, maar ook aan de introductie van nieuwe regels en wetten. Het is een voortdurende en soms ook rigoureuze stroomversnelling.”

“In mijn nieuwe rol als directeur vervul een brugfunctie tussen de hosters binnen DHPA en technologie enerzijds en business partners anderzijds. In mijn functie breng ik instellingen, overheid en initiatieven bij elkaar, en behartig daarbij de belangen van de hosters. DHPA is een groep van vooraanstaande en kwalitatief goede hosters. Ambachtelijkheid, kwaliteit, innovatie en betrouwbaarheid zijn een paar kernwoorden die bij DHPA hoog in het vaandel staan. Ook trots mag echter niet worden vergeten. Hosting en cloud providers zijn bedrijven die een uitzonderlijke positie innemen in de Nederlandse IT-markt. Eigenlijk is de DHPA op zichzelf een keurmerk. Wie met een DHPA deelnemer in zee gaat weet zeker met een betrouwbare en kundige partij te maken te hebben”, aldus Ruud Alaerds.

Steeds meer uitbesteden
“De afgelopen 10 jaar is er een disruptie ontstaan in de wijze waarop organisaties met IT omgaan. De trend is een steeds verdergaande beweging naar het uitbesteden van zaken en voorzieningen die een organisatie essentieel zijn. Het huisvesten van IT-voorzieningen op een externe locatie heeft daarnaast steeds grotere vormen aangenomen. Deze voorzieningen zijn ontwikkeld van webservers naar meer traditionele applicaties en systemen, en van alleen storage naar gehele transactiesystemen.”

“Met het pay-per-use principe en de mogelijkheid via browsers te werken met tal van applicaties was de term Cloud zo’n zes jaar geleden al snel geboren. De cloud kon direct rekenen op een zeer grote belangstelling. Applicaties en softwarematige toepassingen (SaaS) liepen voorop, maar ook meer infrastructurele voorzieningen volgden al snel (IaaS). Inmiddels is het voor organisaties niet meer de vraag of men aan cloud begint, maar wanneer. Ook heeft het aanbod aan clouddiensten zich snel ontwikkeld. Zo bleek alles onderbrengen in een publieke cloud met het oog op onder andere privacy al snel een utopie. De private cloud deed daarom zijn intrede, waarbij data en applicaties in een private omgeving worden ondergebracht.”

Vertrouwde partner in IT
“Clouddiensten en –omgevingen worden in veel gevallen aangeboden door grote multinationals. Deze partijen bieden aantrekkelijke tarieven, maar weinig ondersteuning. Organisaties die hun IT willen uitbesteden zoeken echter vooral een vertrouwde partner, die zaken voor hen regelt, hen ontzorgt en hen begeleiding biedt. Net als in de traditionele relatie tussen klanten en IT-leveranciers is bereikbaarheid, betrouwbaarheid en flexibiliteit van de dienstverlenende partij bij de cloud onmisbaar”, legt Alaerds uit. 

“Dit is de sweet spot die door deelnemers van de DHPA wordt ingenomen. Zij leveren business continuity met een personal touch. Deze lokale partijen kunnen meedenken over de toekomst, bedrijven informeren over ontwikkelingen en helpen snel in te spelen op wijzigingen in bijvoorbeeld de lokale wetgeving. Wie kiest voor een DHPA deelnemer profiteert dan ook van het beste van twee werelden: de schaalbaarheid van de cloud en het persoonlijke contact van een lokale partij.”

Terug naar nieuws overzicht
Cloud