Wouter Hoeffnagel - 30 juni 2016

Ierland hoopt te profiteren van Brexit

Waar de laatste tijd vooral gekeken wordt naar de negatieve impact van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU), ziet de Ierse start-upcommissaris van Dublin juist kansen. Niamh Bushnell hoopt dat voortaan nog meer ondernemers ervoor kiezen hun start-up in Dublin op te zetten.

Dit meldt Bloomberg. Ierland is al langer een aantrekkelijk land voor techbedrijven. Verschillende grote techbedrijven hebben hun Europese hoofdkantoor gevestigd in Ierland, waaronder Apple, Facebook en Twitter. Ook het VK is echter populair. Bushnell hoopt dan ook dat Ierland kan profiteren van de Brexit. Bushnell wijst hierbij op het feit dat Dublin na de Brexit de enige Engelstalige hoofdstad binnen de Europese Unie is. Daarnaast is Dublin binnenkort de enige grote stad op de Britse eilanden die binnen de EU valt.

Bloomberg wijst echter ook op het gunstige belastingklimaat in Ierland. Het land kan lage belastingtarieven hanteren omdat deze zijn gekoppeld aan de belastingtarieven in het VK. Nu het VK uit de EU vertrekt bestaat dan ook de kans dat Ierland zijn belastingtarieven meer zal moeten gelijk trekken met de rest van de EU, en hierdoor zijn gunstige positie voor buitenlandse bedrijven (deels) verliest.