Redactie - 29 juni 2016

IaaS-pionier Dutch Cloud tegenwoordig ook ‘managed cloud provider’

IaaS-pionier Dutch Cloud tegenwoordig ook ‘managed cloud provider’ image

Dutch Cloud is een cloudpionier die zich sinds zijn oprichting in 2009 heeft gericht op IaaS, Infrastructure as a Service. Vanuit die optiek werkt het bedrijf al jaren nauw samen met ISV’s . Dat geldt nog steeds, maar sinds enige jaren is Dutch Cloud ook een partij die strategische applicaties van middelgrote organisaties op een veilige en transparante manier onderbrengt in de cloud. Het opereert zo veelal als verlengstuk van de IT-afdeling van de opdrachtgever.

“Wij zijn tegenwoordig actief op twee fronten”, zegt Martijn van Zoeren, directeur en oprichter van Dutch Cloud. “Voor software vendoren zijn we altijd heel goed geweest als IaaS-leverancier. Daar komt maandelijks ook nog steeds 65 procent van onze business vandaan. Voor die partijen is het heel duidelijk wat wij doen. Voor hen zijn wij een cloud provider gespecialiseerd in IaaS, die transparant is in zijn bedrijfsvoering, zijn compliance goed geregeld heeft en een persoonlijke touch nastreeft. De markt verandert echter enorm. En sinds enige jaren worden we ook door middelgrote tot grote organisaties gevraagd om onze cloudomgeving en -expertise in te zetten voor het naar de cloud brengen van hun strategische applicaties. Dat heeft ertoe geleid dat we nu door een marktonderzoeksbureau als Gartner als een ‘managed cloud provider’ worden aangemerkt. En dat is terecht, want voor die middelgrote corporates waar we nu regelmatig aan tafel zitten, zijn we dat ook. Dat wil zeggen: een cloud provider die in staat is om heel goed mee te denken over de applicaties en de bedrijfsprocessen aan de kant van de IT-afdeling bij de eindgebruiker.”

Overeenkomsten

Die rol van managed cloud provider voor middelgrote corporates past het bedrijf van Van Zoeren uitstekend. Ook daar gaat het over hybride omgevingen en over legacy, zegt hij, en ook compliance en privacy spelen er een steeds grotere rol. Allemaal dingen waar Dutch Cloud goed in is, omdat die zaken ook al centraal stonden – en staan – in diens dienstverlening richting ISV’s. Van Zoeren: “Als we bij zo’n IT-afdeling van een middelgroot bedrijf zitten, dan zeg ik vaak tegen de IT-manager daar: jij en ik hebben eigenlijk hetzelfde beroep. Ik ben ook IT-manager, want ook ik heb heel veel IT-assets te managen. Het enige wat ik als Dutch Cloud anders doe, is dat ik probeer geld te verdienen met IT. Ik probeer de IT renderend te maken. Vanuit dat gezichtspunt vind ik dat elke IT-manager een soortgelijk doel zou moeten hebben: namelijk zijn IT-omgeving profitabel maken voor de business van zijn bedrijf. En dat op zo’n manier dat de compliance, security en privacy gewaarborgd worden. En dat is exact hetzelfde als wat ik doe!”

Security

Wat heeft Dutch Cloud aan bedrijven te bieden die de transitie naar de cloud willen maken? “Door de grote IaaS-partijen als Amazon en Azure krijgen die bedrijven voorgeschoteld dat alles standaard moet worden. De grote bezorgdheid van die middelgrote bedrijven is nu juist dat dat helemaal niet voor alles kan. En dat dat zo is, dat weten we allemaal, al roepen die grote partijen dat dat niet zo is. En de praktijk wijst ook anders uit. Want als puntje bij paaltje komt, blijken er altijd complicaties op te treden, zoals oude applicaties en compliance-uitdagingen, waardoor je het allemaal net even anders moet doen. Of data die in Nederland moeten blijven – oh, hoe gaan we dat precies doen met een Amazon en een Azure? – et cetera. Wij als Dutch Cloud hebben op al die vlakken een antwoord.”

Op gebied van security luidt één van Van Zoerens uitgangspunten: internet is het begin van alle kwaad. Als het enigszins kan probeert hij daarom voor zijn grotere corporate-klanten het internet te omzeilen. “Vaak hebben die een eigen netwerk, bijvoorbeeld van een Verizon”, legt hij uit. “Wij kunnen dan aan de achterkant een plug-in maken naar het netwerk van Verizon. De eindlocatie, dus de ‘on premise’- omgeving van de klant, is ook op die Verizon-omgeving aangesloten. Zo  communiceren wij uitsluitend heen en weer over ons veilige netwerk, het veilige netwerk van Verizon en het veilige netwerk van de klant. We kunnen overal bij en compliance is over de hele keten goed geregeld. Dat is iets wat een public cloud provider nooit kan bieden.”

Connectiviteit en QoS

“Verder staat er altijd ergens wel iets waarvan ook wij zeggen: als er geen reden is om het te veranderen, laat het dan staan, maar connecteer het wel”, vervolgt Van Zoeren. “Door het feit dat we die netwerken op een veilige manier aan elkaar gekoppeld hebben, kunnen we alles heel gemakkelijk ontsluiten en het bijbehorende hybride model faciliteren. Dat te kunnen, wordt steeds belangrijker. En dat geldt ook voor online-werkplekken. Werkplekken uit de cloud, het klinkt allemaal geweldig, alleen hoe ga je de kwaliteit meten. Dus jij zit ergens in de cloud te werken, en ik heb die omgeving bij mij draaien in een datacenter. Hoe zorg ik er dan voor dat jij de juiste service krijgt? Dat zijn moeilijke dingen. Alleen ook daarvoor geldt weer, als wij in staat zijn om dat corporate-WAN en onze omgeving aan elkaar te knopen, dan kunnen we ook die online-werkplekken op die manier aanbieden, waarbij we ook QoS (Quality of Service) kunnen garanderen.

Van Zoeren voorziet dat QoS het meest belangrijk gaat worden voor zowel software vendoren als middelgrote bedrijven. Want je wilt de servicekwaliteit constant kunnen meten, zegt hij. Performance is de belangrijkste driver voor het aansturen van cloud providers. Dat geldt voor de aansturing vanuit softwareleveranciers, maar ook vanuit middelgrote corporates. “Je wilt kunnen meten. En op het moment dat er gezegd wordt, het is traag, dan wil je ook dat aan de kant van de cloud provider geschakeld wordt en dat je kunt zien wat er gebeurt. Je wilt dan dat je volledige openheid krijgt over welke schakels het allemaal loopt en waar de verantwoordelijkheden liggen. En ook dat bieden wij bij Dutch Cloud als geen ander!”

Tot slot

“De trajecten waar wij nu bij betrokken worden, zijn vooral trajecten waarbij privacy een rol speelt en compliance doorslaggevend is. En waarbij het allemaal net even anders is dan gemiddeld”, rondt Van Zoeren af. “Daar worden wij ook blij van, want daar zit onze toegevoegde waarde. In dat soort trajecten hebben wij ook nagenoeg geen concurrenten. Klanten willen een alternatief. En dat alternatief is vaak een niet-cloudoplossing. Daarmee moet je bij partijen als Azure en Amazon niet aankomen. Die willen en kunnen dat ook helemaal niet. Wij wel!”

Door: Dick Schievels