Wouter Hoeffnagel - 26 juni 2016

Ontwikkeling van mobiele apps krijgt weinig aandacht binnen bedrijven

De ontwikkelen van mobiele apps krijgt binnen bedrijven relatief weinig aandacht. Gemiddeld besteden bedrijven zo’n 10% van hun budget voor appontwikkeling aan het ontwikkelen van mobiele apps. Dit terwijl steeds meer verschillende mobiele apparaten binnen organisaties worden gebruikt en bedrijfsapps voor steeds meer apparaten en platformen geschikt moeten zijn.

Dit blijkt uit een recent onderzoek van Gartner onder IT-managers in de EMEA-regio, Verenigde Staten, Latijns-Amerika en Azië-Pacific. 32% van de organisaties verwacht zijn budget voor mobiele app ontwikkeling te zullen zien stijgen, waarbij de gemiddelde stijging op 31% ligt.

Meer apps ontwikkelen in minder tijd
“De vraag naar mobiele apps binnen bedrijven groeit, maar het ontwikkelen van meer mobiele apps is voor de meeste organisaties nog geen prioriteit”, zegt Andrian Leow, hoofd onderzoeksanalist bij Gartner. “Dit moet veranderen, zeker aangezien werknemers vaak de autonomie hebben zelf apparaten, apps en zelfs de processen te kiezen om een taak uit te voeren. Dit legt een toenemende druk op de IT-afdeling om een grote variatie aan mobiele apps te ontwikkelen in een kleiner tijdsbestek.”

De mobiele apps die bedrijven ontwikkelen zijn vooral op maat gemaakte applicaties. Bedrijven kiezen relatief weinig voor apps die eenvoudig kunnen worden aangepast aan hun behoeften of apps die op standaard templates worden gebaseerd. In veel gevallen zouden deze ‘off-the-shelf’ mobiele apps in belangrijke mate moeten worden aangepast om hen te integreren in back-end databases en applicaties.

Enterprise app store
Leow wijst op het feit dat steeds meer werknemers ook privé gebruik maken van mobiele apparaten, en hierdoor allerlei algemeen beschikbare apps installeren zoals Dropbox. “Het vermogen van de IT-afdeling om deze apps te inventariseren en distribueren is gefragmenteerd op zijn best, en vaker incompleet.”

De oplossing ligt volgens Leow in het opzetten van een enterprise app store, waarin werknemers veilige apps kunnen downloaden die voldoen aan het IT-beleid van hun werkgever. Bedrijven die over zo’n enterprise app store beschikken bieden hier gemiddeld 26 mobiele apps in aan. Een derde van deze apps is op maat gemaakt, terwijl de rest kant-en-klare apps zijn zoals Box, Evernote en SAP Fiori.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024