Redactie - 21 juni 2016

Nederlandse fietsenfabrikant kiest voor on-premise IT-omgeving

De fietsenproductie moet als een zonnetje lopen. Alleen zo kan Koninklijke Gazelle ervoor zorgen dat er jaarlijks 275 duizend kwaliteitsrijwielen klaar staan voor verkoop. Of het productieproces van de fietsen soepel verloopt, hangt nauw samen met de IT infrastructuur. Daarnaast is IT belangrijk voor de communicatie binnen het bedrijf en de externe communicatie via bijvoorbeeld de website en het dealerportal. Voor Yvo Leijnse, IT Manager bij Gazelle, staat het waarborgen van de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de IT-infrastructuur daarom voorop. Samen met SLTN Inter Access ging hij op zoek naar de beste oplossing.

Bij de Nederlandse marktleider in fietsen werken zo’n 350 mensen. Ook buiten Nederland timmert het in Dieren gevestigde Koninklijke Gazelle flink aan de weg. Innovaties die fietsen leuker of makkelijker maken zijn typerend voor Gazelle. De organisatie is altijd bezig met vernieuwingen, op alle terreinen. Een goed werkende, infrastructuur hoort daar bij.

De uitdaging
Voor de fietsenproducent was het tijd voor vernieuwing van de IT-infrastructuur. Gazelle verdiepte zich daarom in de verschillende mogelijkheden. “We zijn de mogelijkheden gaan vergelijken. We hebben business cases gemaakt voor de diverse opties. Want hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat de beschikbaarheid en de betrouwbaarheid aansluit op de eisen van de operatie? Welke zaken moeten altijd beschikbaar zijn en welke niet?”

In dit geval heeft Gazelle gekozen voor een IT-gedreven aanpak. In grote lijnen is onderzocht wat de voor- en nadelen zijn van outsourcen versus een datacenter in eigen huis. “Er was een duidelijke business case om het datacenter weer in huis op te bouwen. Met name omdat de aanschaf van nieuwe hardware niet meer zo duur, en de huidige generatie servers heel krachtig is. We beschikken intern al over de benodigde kennis en mankracht om het datacenter te runnen, en we vonden geen bewijs dat je met outsourcing of hosting een beter passende omgeving kreeg. Daarnaast is uitbesteden ook niet goedkoper.”

De volgende stap voor Gazelle was daarom de zoektocht naar de beste manier om de IT-omgeving in te richten binnen de organisatie. “De vraag was: wat heb ik nodig om hier de omgeving te bieden die je als bedrijf nodig hebt om met voldoende zekerheid door te kunnen draaien? Welke risico’s zijn er en hoe beperken we de invloed hiervan.”

Gazelle ging op zoek naar een partner die kon helpen om de case te bouwen. “SLTN Inter Access heeft dat op een uitstekende manier gedaan. Er was ook een stagiair nauw betrokken bij dit project. Dat is heel leuk opgepakt door SLTN Inter Access. Zij hebben hem echt op sleeptouw genomen en hem veel dingen laten zien.”

De oplossing
Gazelle besloot te kiezen voor een oplossing op basis van Dell hardware met VMware en Microsoft Windows Server. “Het ging ons om de aanschaf van hardware, VMware, de OS laag, de initiële inrichting, en de migratie van de bestaande omgeving. Het verdere beheer van de omgeving doen we zelf, want die expertise hebben we gewoon in huis. Gelukkig kunnen we zo nodig wel terugvallen op de kennis van SLTN Inter Access: wij weten natuurlijk ook niet alles.” De oude hardware (HP) was zes jaar oud. “Ondanks dat de nieuwe servers fysiek veel kleiner zijn, zijn ze wel veel krachtiger. Er is gekozen voor een storage-omgeving met een switch laag en een aantal fysieke hosts. De opbouw is relatief traditioneel, maar wel met de modernste componenten. Dat vond ik ook een van de sterke punten uit hun advies. Niet blindelings meegaan met de hype, maar gedegen analyseren wat de best passende oplossing biedt.”

Voordelen
De heer Leijnse is tevreden over de nieuwe omgeving. “De vernieuwing van de IT-omgeving was geen kostenbesparings operatie, maar werd ingegeven door de noodzaak de oude hardware-omgeving, die zijn technisch levenseinde had bereikt, te vervangen. Uiteindelijk hebben we bereikt dat de energiekosten omlaag gaan, de snelheid omhoog en de omgeving voldoende ruimte biedt voor toekomstige groei. In de oude situatie hadden we geen redundantie in de hardware. Nu is dat wel geregeld. Voor alle componenten geldt dat er één kan uitvallen zonder noemenswaardig effect op de werking van de systemen.”

Samenwerking
De samenwerking met SLTN Inter Access bevalt Gazelle goed. “Bijvoorbeeld Hyperconverged oplossingen leveren betere marges voor leveranciers, maar SLTN gaf ons een eerlijk advies: ‘Gezien de omgeving waar je in zit, past dit eigenlijk beter.’ Er waren ook leveranciers die een hyperconverged oplossing boden met buitensporig veel overcapaciteit. Weer een andere leverancier bood een veel kleinere oplossing aan die niet voldoende ruimte bood voor toekomstige groei. ‘Je kunt de omgeving heel makkelijk uitbreiden...’. Dat het prijskaartje daardoor hoger werd, daar hoorde je ze niet over. SLTN Inter Access dacht niet vanuit kant-en-klare oplossingen, maar vanuit onze situatie. Daar zochten ze de beste oplossing bij. Het is een club die levert wat ze belooft, we zijn zeker niet teleurgesteld.”

De volgende stap voor Gazelle is de IT flexibeler te maken. Ook daarbij schakelen ze de hulp van SLTN Inter Access in. “Bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van nieuwe fietsen werken wij met dynamische teams. Daarom zoeken we naar flexibiliteit in de werkplekken waar met zware software wordt gewerkt. Hiermee willen we voorkomen dat er geïnvesteerd wordt in dure werkstations, die een groot deel van de tijd ongebruikt blijven. Ook over dit soort vraagstukken heeft SLTN Inter Access goede, concrete ideeën. Het is een partij waarmee je toekomstgericht na kunt denken over wat er speelt in de markt, waar het naartoe gaat en wat er technologisch mogelijk is.”

SLTN Inter Access is blij met deze koninklijke klant! “Die koetser je. Wij zijn er trots op dat we, middels een toekomst vaste IT-infrastructuur, een stukje kunnen bijdragen aan de mooie fietsen die Koninklijke Gazelle op de markt zet. Met onze kennis en kunde hopen we dat nog vele jaren te mogen doen”, aldus Hein Kiemeney, Commercieel Directeur Corporate Accounts SLTN Inter Access.