Witold Kepinski - 15 juni 2016

Nederlandse datacentersector groeit snel

Datacenters zijn het nieuwe fundament van de Nederlandse economie en zijn cruciaal voor de Nederlandse internationale concurrentiepositie. Met een gemiddelde groei van 15% de laatste vijf jaar is de sector in korte tijd in omvang verdubbeld. Alle trends wijzen er op dat deze groei de komende jaren doorzet. Dat komt voor een belangrijk deel doordat de Nederlandse datacentersector onderdeel van de Digital Gateway to Europe is, de derde mainport. Dit en meer blijkt uit het Dutch Data Center Report 2016 dat de Dutch Datacenter Association (DDA) vandaag bij The Datacenter Group in Delft heeft gepresenteerd. Het rapport werd door DDA directeur Stijn Grove (foto) aangeboden aan Remco Bosma, Tweede Kamerlid voor de VVD.

Het Dutch Data Center Report is een toonaangevend jaarlijks rapport over de staat en het belang van de Nederlandse datacentermarkt. Het rapport onderstreept het belang van de datacentersector voor de economische toekomst van Nederland. Met de verschuiving van diensten van de fysieke naar de online economie, de steeds kritischer rol die IT vervult voor bedrijven en consumenten, de opkomst van Internet of Things, Big Data en in de toekomst robotisering, zijn datacenters na kaas het nieuwe exportproduct van Nederland.

De groei van de datacentersector zet onverminderd door. Op basis van de resultaten van het onderzoek is de verwachting dat deze groei ook de komende jaren zal aanhouden. Dat is noodzakelijk, want als Nederland haar Europese koplopersrol en de functie van Digital Gateway to Europe wil behouden, moet de sector blijven groeien met dubbele cijfers.

Daar is wel actie voor nodig. Er zal geïnvesteerd moeten worden in het opleiden van mensen om de sector blijvend te kunnen laten bloeien. Daarnaast zal de sector gezamenlijk verder moeten werken aan energie efficiency, en zal tegelijkertijd door de overheid geanticipeerd moeten worden op verdere groei van het energieverbruik. De overheid heeft op meerdere vlakken een rol te vervullen: zo zou Nederland een voortrekkersrol moeten spelen als het gaat om internet governance, en moet heel terughoudend met regelgeving voor de digitale sector omgesprongen worden. Bovenal moet de overheid het project steunen om Nederland als veilige, efficiënte Digital Gateway te promoten. Nu Nederland met datacenters goud in handen heeft, wordt het tijd om daar munt uit te slaan.

De publicatie van het Dutch Data Center Report viel samen met de tweede Nationale Datacenter Dag. Tijdens deze dag hebben 14 van de bij de DDA aangesloten datacenters hun normaal gesproken gesloten deuren geopend voor het grote publiek. Een unieke kans om op basis van cijfers en een fysiek bezoek eens onder de motorkap van de (digitale) economie te kijken.

Het rapport, een infographic en de aanbevelingen kunnen via de link bekeken worden http://www.dutchdatacenters.nl/dutch-data-center-report.html

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024