Wouter Hoeffnagel - 09 juni 2016

5G-proeftuin in Noord-Groningen officieel van start

De Nederlandse 5G-proeftuin in Noord-Groningen gaat op donderdag 9 juni officieel van start. De proeftuin is een initiatief van Economic Board Groningen, KPN, Agentschap Telecom, Vodafone, Ericsson, TNO, Huawei, Rijksuniversiteit Groningen, SURF en Hanzehogeschool Groningen. De initiatiefnemers hebben op het ministerie van Economische Zaken in het kader van de aftrap een convenant afgesloten.

De betrokken partijen hebben hun krachten gebundeld onder de naam 5Groningen. Dit project is gericht op het ontwikkelen van praktische toepassingen voor 5G. Hierbij richten de initiatiefnemers zich onder andere op de sectoren verkeer en logistiek, zorg, leefomgeving, energie en landbouw. Denk hierbij aan zelfrijdende auto’s, maar ook aan het monitoren van ziekten in gewassen.

‘5G biedt meerwaarde’
Groningen is zowel in Nederland als in Europa het enige landelijke gebied waar geëxperimenteerd wordt met 5G-technologie. 5G is de vijfde generatie mobiele netwerken en moet de opvolger worden van het huidige 4G. De eerste praktijktesten met 5G moeten nog dit jaar worden uitgevoerd op de Zernike Campus in Groningen. Minister Kamp van Economische Zaken: “Nederland heeft al snelle netwerken voor mobiel internet. Het kabinet wil dat Noord-Groningen en de rest van Nederland ook in de toekomst profiteren van nieuwe ontwikkelingen voor mobiel internet zoals 5G. Dat is van meerwaarde voor zowel consumenten als het bedrijfsleven. Niet alleen economisch, maar ook bij het mogelijk maken van innovaties, bijvoorbeeld in de zorg en agrarische sector.”

Naar verwachting kan het 5G-netwerk rond 2020 worden uitgerold. De agrarische sector wordt gezien als één van de pioniers in het gebruik van 5G. Peter Rake, programmamanager 5G bij Economic Board Groningen vertelt: “Agrariërs zijn echt de koplopers op het gebied van innovatie, waarbij het naast efficiëntere bedrijfsvoering ook nadrukkelijk gaat om behoud van het milieu en de leefomgeving. Nederland, maar ook Europa kijken mee naar de agrarische innovaties op het gebied van sensoren, drones en andere aan 5G gekoppelde technieken.” Ook in de zorg zal 5G-technologie naar verwachting op brede schaal worden omarmd. 5G-netwerken kunnen hier onder andere geavanceerde monitoringsoplossingen mogelijk maken, die ouderen helpen langer zelfstandig te blijven wonen.

Economische impuls voor Noord-Groningen
De keuze op Noord-Groningen als proeftuin heeft verschillende redenen. Zo biedt de regio veel ruimte, kan de regio als aardbevingsgebied een economische impuls gebruiken en zijn verschillende belangrijke kennisinstituten in de omgeving gevestigd. Denk hierbij aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen, maar ook aan TNO, EnTranCe en de Energy Academy Europe.