Wouter Hoeffnagel - 09 juni 2016

CIO en technologie van grote invloed op geluk en creativiteit van werknemers

De CIO heeft veel invloed op het geluk en de creativiteit van werknemers. Dat maakt zijn of haar rol aanzienlijk omvangrijker dan alleen IT. Ook blijkt dat de technologie waar mensen toegang toe hebben en hun houding en mogelijkheden tot flexibel werken, in grote mate productiviteit, creativiteit en geluk in het werk bepalen. Deze factoren worden daarmee IT-issues.

Dit blijkt uit onderzoek van Dropbox onder ruim 550 Nederlandse kenniswerkers. In het onderzoek is een verdeling onder de respondenten gemaakt in flexibele en samenwerkende tot niet-flexibele en niet-samenwerkende werknemers. Hieruit blijkt dat mensen die veel samenwerken en flexibel werken, gelukkiger zijn in hun werk (63 procent) en beter in staat zijn om creatieve oplossingen te bedenken (78 procent) dan zij die dat niet doen.

Digitale technologie biedt veel voordelen
Voor alle respondenten geldt verder dat zij voordelen zien in digitale technologie. De verschillen tussen niet-samenwerkende, niet-flexibel werkende en de samenwerkende en flexibel werkende respondenten zijn dan ook klein. 79% van de niet-samenwerkende, niet-flexibel werkende respondenten en 86 van de groep die dit wel doet denkt dat digitale technologie helpt om meer te focussen op innovatie. Respectievelijk 68% en 85% is van mening dat innovatie helpt om creatieve oplossingen te vinden, terwijl respectievelijk 73% en 82% stelt dat innovatie het delen van werk met collega’s vereenvoudigd.

Naast dat flexibel werken en online samenwerkingstools mensen meer geluk brengen, helpt digitale technologie werknemers ook om nieuwe business te genereren. Alle samenwerkende en flexibel werkende collega’s geven aan dat dit het geval is. Van de medewerkers die niet flexibel werken of samenwerken heeft 60 procent die verwachting. De verschillen tussen de bevraagde groepen zijn groter waar het gaat om het belang van digitale vooruitgang. Waar driekwart van de samenwerkende en flexibele werknemers gelooft dat het nodig is om in de voorhoede van digitale vooruitgang te blijven om geen business kwijt te raken, is dit bij de niet-samenwerkende, niet-flexibel werkende groep iets meer dan de helft.

Creativiteit, productiviteit en geluk laten floreren
Chris Moojen, Country Manager Benelux bij Dropbox zegt daarover: “Het is van belang dat CEO’s en CIO’s beseffen dat de rol van flexibele werkplekken en online samenwerkingstools, de creativiteit, productiviteit en geluk in het werk kunnen laten floreren. Tegelijkertijd is het zo dat de toename van technologie een toename aan devices met zich meebrengt, wat technische problemen en meer stress tot gevolg kan hebben. Dit betekent dat technische oplossingen eenvoudig in gebruik moeten zijn en naadloos kunnen werken via alle devices en platformen.”

Een opvallende uitkomst in het onderzoek is dat wanneer het gaat om de adoptie van technologie, de perceptie afwijkt van de realiteit. Bijna de helft van de Nederlandse kenniswerkers denkt dat oudere collega’s langzamer technologie omarmen dan de jongere medewerker. Oudere werknemers blijken echter met méér technologische middelen te werken en voelen zich er ook meer mee op hun gemak dan de jongere generaties. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat 55-plussers gemiddeld vijf vormen van technologie per week gebruiken, tegenover een gemiddelde van vier soorten in heel Nederland. Ook blijkt dat oudere werknemers minder problemen ervaren bij het gebruik van meerdere devices. Slechts 5 procent van hen geeft aan hier problemen mee te hebben, ten opzichte van 11 procent van de 18- tot 34-jarigen. 55-plussers geven daarbij aan het gebruik van technologie niet stressvol te vinden.

Gebruiksvriendelijkheid
Chris Moojen van Dropbox: “Jongeren lijken te verwachten dat de oplossingen die hun bedrijf biedt, net zo eenvoudig in gebruik zijn als de consumenten-IT die ze al gewend zijn. Wanneer dit niet het geval is, moeten zij meer moeite doen om de techniek alsnog tot zich te nemen. Dat levert stress op. De oudere generatie lijkt daar makkelijker mee om te kunnen gaan.”

De toename van technologie op de werkplek verandert overigens de totale manier van werken. Van de respondenten ervaart 65 procent een bepaalde mate van deze flexibiliteit in zijn werk. 40 procent van de ondervraagden kan zelf zijn werktijden bepalen en ruim de helft kan zo nu en dan vanuit huis of een andere locatie dan kantoor werken. Opvallend is dat in tegenstelling tot in andere landen waar het onderzoek is uitgezet, in Nederland slechts 10 procent fulltime vanuit huis of een andere plek dan kantoor werkt. Dit tegenover 27 procent in de UK, 20 procent in Duitsland en 15 procent in Frankrijk. Of dat op korte termijn verandert is de vraag. Nederlanders werken graag flexibel, maar willen of kunnen dat nog niet fulltime buiten het kantoor.