Wouter Hoeffnagel - 09 juni 2016

Veilig via smartphones betalen in het OV met Xerox Seamless

Xerox lanceert officieel haar Xerox Seamless transportoplossing. De nieuwe technologie maakt veilige ticketloze betalingen met smartphones mogelijk in het openbaar vervoer. De lancering volgt na een succesvolle pilot van negen maanden bij het gemeentelijke vervoersbedrijf Valence Romans Déplacements (VRD), dat de stad Valence in het zuidoosten van Frankrijk en de omliggende regio bedient.

Vervoersbedrijven kunnen de Near Field Communication (NFC)-tags die door Xerox worden verstrekt eenvoudig binnen hun vervoersnetwerk installeren. Reizigers downloaden vervolgens de Xerox Seamless app op een smartphone die is voorzien van NFC-ondersteuning. Met behulp van deze app kunnen zij hun account bij Xerox activeren. Om te kunnen reizen hoeven gebruikers alleen de Xerox Seamless NFC-tag aan te tikken met hun smartphone. De tag genereert vervolgens een versleutelde transactie, slaat deze op in het systeem en draagt de transactiegegevens over naar de smartphone. De facturatie vindt automatisch aan het einde van de maand plaats, op basis van het totaal aantal ritten bij de verschillende vervoersbedrijven.

90% van de reizigers is tevreden
De universele oplossing Xerox Seamless wordt door reizigers goed ontvangen. De technologie kan snel en eenvoudig worden geïnstalleerd door zowel de vervoersbedrijven als de gebruiker en biedt dezelfde beveiligingsgaranties als conventionele contactloze ticketing-systemen. Marylène Peyrard, bestuursvoorzitter van Valence Romans Déplacements: “De implementatie van Xerox Seamless was bijzonder eenvoudig. Iedereen is ontzettend tevreden, zowel bij de gemeente als bij het vervoersbedrijf. Toen we reizigers naar hun ervaringen met het nieuwe systeem vroegen, gaf 90 procent aan tevreden te zijn.”

De NFC-tags en de app worden door Xerox voor een vast tarief geleverd aan vervoersbedrijven. Xerox neemt hierbij het beheer van de dienst voor rekening, inclusief het back-officesysteem. Dit systeem draagt zorg voor:

  • de integratie van de data die nodig is voor het verwerken van betalingen
  • de klantenservice en facturatie
  • de afstemming van de betalingen/verwerkte diensten ten behoeve van de aangesloten vervoersbedrijven/dienstverleners

Geïntegreerde reisplanner
De Xerox Seamless-app kan worden geïntegreerd met de Xerox Mobility Companion. Dit is een reisoplossing die gekoppeld kan worden aan systemen van verschillende vervoersbedrijven en -aanbieders in een stad of regio. Dit geeft reizigers de mogelijkheid om hun reis van deur tot deur te plannen. De oplossing combineert alle beschikbare reisopties, zoals bus, trein, tram, fiets en carpooling. Op basis van één account geven Xerox Seamless en Xerox Mobility Companion inzicht in reisplanning en -informatie en de beschikbare vervoersdienst.

Xerox Seamless wordt gedemonstreerd op de stand van Xerox (C74) tijdens de elfde editie van het ITS European Congress. Dit evenement vindt plaats van 6 t/m 9 juni 2016 in het Scottish Exhibition and Conference Centre (SECC) in het Schotse Glasgow. Xerox Seamless is vanaf juli 2016 verkrijgbaar.