Case: Overal veilig toegang tot data voor medewerkers OCI Nitrogen
08-06-2016 | door: Marco van der Hoeven

Case: Overal veilig toegang tot data voor medewerkers OCI Nitrogen

Kunstmestfabrikant OCI Nitrogen is zes jaar geleden voortgekomen uit een divestment van DSM en onderdeel geworden van het Egyptische Orascom Construction Industries. Ondertussen heeft het nieuwe moederbedrijf  het hoofdkantoor gevestigd in Amsterdam, terwijl het kantoor van OCI Nitrogen zich in Geleen bevindt.  Onderdeel van de geheel nieuwe IT-infrastructuur die OCI Nitrogen heeft opgebouwd is toegangscontrole op afstand voor zijn medewerkers.

 “Toen wij verkocht waren door onze voormalige moeder, hebben we de IT helemaal opnieuw opgezet”, zegt René Zonnenberg, Information Manager bij OCI Nitrogen. “We hebben daar toen een project voor opgezet, genaamd Gemini. Het voordeel was dat we geen oude zaken mee hoefden te nemen, we namen alleen de data mee. Verder konden we onze infrastructuur en systemen van het begin af aan nieuw opzetten op basis van de laatste technologie. We maakten toen een stap waarmee we qua techniek voorbijgingen aan onze voormalige moeder.”

“Het belang van IT voor deze business is “ontzorgen” en “enablen”, het bieden van nieuwe mogelijkheden aan onze interne klanten.”, vervolgt hij. “En dat lukt. We hebben de afgelopen vijf jaar geen noemenswaardige problemen gehad en hebben een hele goede relatie met onze eindgebruikers en het business management opgebouwd We zijn continu in overleg met de business om nieuwe functionaliteit te ontwikkelen en nieuwe technische mogelijkheden aan te bieden.”

Toegang

Een van de zaken waarmee IT de business ondersteunt is Direct Acces. Roger Kisters, Teamlead Technical Infrastructure licht toe: “Dit betekent dat laptopgebruikers wanneer ze verbinden met het internet, op basis van op hun laptop geplaatste certificaten, automatisch op ons netwerk kunnen komen. Ook werken we met derde partijen die toegang moeten krijgen tot onze omgeving. Daar hadden we eerst een ander product voor, op basis van two-factor authenticatie. Dat werkte wel, maar had wat haken en ogen met name door de opkomst van smartphones.”

In 2014 ging OCI Nitrogen te rade bij PointSharp. Roger Kisters: “PointSharp bood ons een mogelijkheid aan waarmee gebruikers op verschillende wijzen geauthentiseerd konden worden, met een SMS, een Token, een Creditcardtoken of een Mobile App. voor op je smartphone, alles zat in één oplossing.  Het paste ook perfect binnen onze bestaande Citrix-omgeving. We kunnen nu externe medewerkers veilig toegang geven.

We verlenen ook IT-diensten aan zusterbedrijven, bijvoorbeeld de salesorganisatie in Dubai. Zij maken gebruik van ons SAP systeem en moeten zich ook authentiseren met PointSharp.”

Flexibel

René Zonnenberg: “Ook voor ons zusterbedrijf in Iowa hebben we een compleet nieuw SAP-ERP systeem ontwikkeld. In de begintijd  hadden we daar echter nog geen MPLS netwerkverbinding. Om die reden hebben we hen laten connecteren over internet, en authentiseren met behulp van PointSharp. Dat heeft goed gewerkt tot we de vaste netwerkverbinding hadden tussen hier en Iowa. Toen hoefden mensen zich niet meer apart te authentiseren.” “Eén van de voordelen van PointSharp is dat je het heel flexibel kan zetten. Je geeft mensen toegang tot PointSharp en je kunt het ook zo weer stoppen.

Procedures

“Vervoersbedrijven die voor ons werken authentiseren  middels een PointSharp creditcard, in combinatie met een portal die we hebben ontwikkeld binnen Citrix waarmee ze in het ERP-systeem komen. Dat werkt heel flexibel. Wie toegang nodig heeft krijgt dat direct. We hoeven geen ellenlange procedures te doorlopen.”

OCI Nitrogen heeft ongeveer 120 licenties welke op het hoogtepunt allemaal in gebruik waren. Een deel daarvan is buiten gebruik gesteld nadat we de vaste netwerkverbinding met Iowa hadden gerealiseerd. Op dit moment zijn er nog 80 gebruikers. Roger Kisters: “Een van de pluspunten is dat PointSharp alle operating systems op de telefoons ondersteunt, van Blackberry tot iPhone, van Android tot Windows. Dat was voor ons een heel belangrijke overweging. Bij het andere product moest je een keuze maken en betaalde je per device. We betalen hier per licentie, het aantal devices dat je kunt gebruiken is onbeperkt. Als je een gebruiker opvoert met een Windows telefoon, een Android tablet en een creditcard als back-up, is dat één licentie. Dat is een behoorlijk voordeel”. René Zonnenberg: “Het is een ijzersterk product. Wij zijn er heel tevreden over.”

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security