Wouter Hoeffnagel - 03 juni 2016

Jacob Kohnstamm benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Jacob Kohnstamm, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de Koninklijke onderscheiding uit handen van minister van der Steur van Veiligheid en Justitie voor zijn bijzondere verdiensten voor de bescherming van persoonsgegevens In Nederland, Europa en wereldwijd. Kohnstamm kreeg de onderscheiding tijdens de bijeenkomst ter gelegenheid van zijn afscheid als voorzitter van de AP. Kohnstamm is sinds 2004 voorzitter van de toezichthouder, zijn tweede en laatste benoemingstermijn loopt op 1 augustus 2016 af.

Kohnstamm heeft een grote stempel gedrukt op de ontwikkeling van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en de bescherming van persoonsgegevens in het bijzonder. Hij heeft de Autoriteit Persoonsgegevens tot handhavende toezichthouder gemaakt. Kohnstamm bracht daarnaast privacytoezichthouders wereldwijd dichter bij elkaar. Hierdoor ontstond succesvolle wereldwijde samenwerking bij onderzoek naar grensoverschrijdende overtredingen van privacywetgeving.

Belangrijke koerswijziging
Onder leiding van Kohnstamm heeft de AP een belangrijke koerswijziging doorgemaakt. In de eerste jaren na zijn aantreden was de toezichthouder vooral een adviseur voor individuen, bedrijven en instellingen. Vanaf 2007 ligt de nadruk op toezicht op en handhaving van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) om zo het meest effectief op te komen voor het grondrecht op de bescherming van persoonsgegevens. Vanaf 1 januari 2016 heeft de autoriteit extra bevoegdheden gekregen; de toezichthouder kan direct boetes opleggen als organisaties de Wbp overtreden en organisaties moeten verplicht datalekken melden. Ook kreeg de toezichthouder de meer bij een krachtige toezichthouder passende naam Autoriteit Persoonsgegevens.

Van 2010 tot 2014 was Kohnstamm voorzitter van de Artikel 29-werkgroep van Europese privacytoezichthouders. Daarnaast was hij van 2011 tot 2014 voorzitter van het Uitvoerend Comité van de Internationale Conferentie waarin wereldwijd privacytoezichthouders samenwerken. Onder zijn leiding hebben beide samenwerkingsverbanden een professionaliseringsslag doorgemaakt en hoog gekwalificeerde opinies en verklaringen uitgebracht. In 2015 organiseerde de AP onder leiding van Kohnstamm de Internationale Privacyconferentie. Voor deze conferentie hebben negentien privacyexperts uit de VS en Europa op initiatief van Kohnstamm pragmatische voorstellen ontwikkeld om trans-Atlantisch het niveau van bescherming persoonsgegevens te verhogen.