Wouter Hoeffnagel - 31 mei 2016

‘Activiteit-gerelateerd werken zorgt voor een hogere productiviteit’

Medewerkers die écht activiteit-gerelateerd werken (AGW), geven aan productiever te werken (66 procent) en bovendien trotser te zijn op hun werkomgeving (82 procent) dan degenen die dit niet doen. Cruciaal hierbij is dat medewerkers het juiste mobiliteitsgedrag aannemen en dus hun werkruimte kiezen op basis van hun activiteit.

Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek die Leesman in samenwerking met International Facility Management Association (IFMA) Zweden in een jaar tijd uitvoerde onder 70.000 respondenten op 675 kantoren. Bij AGW hebben werknemers niet langer een vaste werkplek, maar zoeken zij een werkplek die aansluit bij de activiteit die zij op dat moment willen uitvoeren.

Weinig werknemers werken activiteit-gerelateerd
Uit het onderzoek blijkt echter dat 73 procent van de werknemers alle of toch in ieder geval de meeste van zijn activiteiten nog steeds op één en dezelfde werkplek uitvoert. Dit terwijl ze in een werkomgeving werken die de benodigde variëteit aan werkplekken biedt. Slechts 27 procent van de medewerkers in een AGW-omgeving zegt daadwerkelijk aan AGW te doen. Van deze groep stelt 66 procent dat de werkomgeving hen in staat stelt productief te werken. Onder de werknemers die alle taken op dezelfde werkplek uitvoeren ligt dit percentage op 43 procent.

Managing Director Benelux Leesmanindex Gideon van der Burg over de resultaten: “Werknemers de vrijheid geven om zich te verplaatsen door de aangeboden ruimtes al naar gelang de taak die ze moeten uitvoeren, kan de mate waarin zij productief zijn en zich betrokken voelen bij de organisatie significant vergoten. Echter, het productiviteitsniveau stagneert wanneer werknemers niet worden aangemoedigd de gewoonte om steeds maar weer op dezelfde plek hun taken uit te voeren los te laten.”