Wouter Hoeffnagel - 31 mei 2016

De financiële afdeling van de toekomst

Technologische ontwikkelingen kunnen voor vooruitgang zorgen, maar tegelijkertijd confronteren ze bedrijven met grote uitdagingen. Ook verandert de rol van de financiële afdeling van het bedrijf. Zijn financiële afdelingen al voorbereid op het jaar 2020? Bijna twee derde van de financieel leidinggevenden maakt zich zorgen dat hun team niet klaar is voor de uitdagingen die hen te wachten staat.

Dat blijkt uit het ‘Finance 2020’-rapport, dat gebaseerd is op onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van de gespecialiseerde arbeidsbemiddelaar Robert Half, onder 200 Nederlandse CFO’s en financieel directeuren. CFO’s moeten steeds vaker een evenwicht zien te vinden tussen hun rol als boekhouder en hun bijdrage aan de strategische visie van het bedrijf door hulp te bieden bij het voorspellen en analyseren van trends die van belang zijn voor toekomstige groei. Volgens Nederlandse CFO’s en financieel directeuren gaat de aandacht nu voornamelijk uit naar initiatieven die te maken hebben met het voldoen en naleven van de regelgeving (31%), gevolgd door het bijhouden van de veranderende technologie (26%) en het optimaal gebruikmaken van big data (18%). Naar verwachting blijven deze werkzaamheden een topprioriteit op de financiële afdeling in 2020.

Veranderende rol CFO
Bedrijven opereren in een snel veranderende, vaak complexe en onzekere omgeving. Big data, prognoses en analyses bieden bedrijfsafdelingen weliswaar bruikbare inzichten ter ondersteuning van de besluitvorming, maar de vraag is of bedrijven klaar zijn om hier mee om te gaan.

De belangrijkste gebieden waarop bedrijven in 2020 ondersteuning verwachten van financieel leidinggevenden, zijn volgens CFO’s efficiënt tijdsbeheer en groter werkvolume (28%), optimale communicatie met interne en externe stakeholders (22%), en het volledig benutten van commerciële bedrijfskansen (22%).


De verwachtingen van het bedrijf - door afronding wijkt het eindtotaal af van 100% (bron: Robert Half)

Plannen voor de toekomst
“Hoewel de veranderende dagelijkse bedrijfsvoering uitdagend is, hebben veel CFO’s al plannen klaarliggen voor de financiële afdeling van de toekomst. Dit gaat bijvoorbeeld om de implementatie van nieuwe middelen, trainingen en ontwikkeling, het aannemen van nieuwe werknemers met specifieke vaardigheden, nieuwe technologie en geautomatiseerde financeprocessen en bedrijfsinnovatie. Het doorvoeren van deze veranderingen gaat niet over een nacht ijs; het betreft een uitgebreid transformatieprogramma dat alleen met de juiste combinatie van technologie, medewerkers en processen succesvol kan worden uitgevoerd. Aandacht hiervoor is nodig om als financiële afdeling voorbereid te zijn op de toekomst waarin ook intern andere verwachtingen spelen,” aldus Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland.

Vervolgens speelt de vraag of de medewerkers op de financiële afdeling voldoende uitgerust zijn met de juiste kennis en vaardigheden. Welke toekomstige uitdagingen moeten de financiële professionals het hoofd kunnen bieden en zijn de afdelingen klaar voor 2020?

Gebrek aan expertise
Maar liefst 62% van de Nederlandse CFO’s zegt bezorgd te zijn dat hun team op dit moment niet klaar is voor een veranderende toekomst. De belangrijkste obstakels blijken een gebrek aan investeringen in de financiële afdeling (24%) en een bedrijfscultuur die onwelwillend tegenover verandering (21%) staat. Ook het gebrek aan expertise is een zorg, ruim een vijfde (21%) geeft aan dat dit een obstakel kan vormen voor de financiële afdeling in 2020.


De grootste obstakels voor de financiële doelstellingen van CFO’s voor 2020 - door afronding wijkt het eindtotaal af van 100% (bron: Robert Half)

Ontwikkelen soft skills
Om een andere rol in het bedrijf aan te nemen zullen financiële professionals meer moeten samenwerken met andere afdelingen om te weten waar ze de juiste informatie moeten halen en brengen. Bij een actieve houding speelt ontwikkeling van de juiste ‘soft skills’ een grote rol. De belangrijkste voorbeelden hiervan die genoemd worden door de CFO’s en financieel directeuren zijn vaardigheden die betrekking hebben op communicatie (39%) en leiderschap (27%). Dit zijn kwaliteiten die een actieve houding, die in grotere mate verwacht wordt van financiële professionals, mogelijk en geloofwaardig maken. Flexibiliteit (15%) en het ontwikkelen van een strategische visie (7%) volgen erna als belangrijke vaardigheden.


Belangrijkste vaardigheden voor financeprofessionals - door afronding wijkt het eindtotaal af van 100% (bron: Robert Half)

Technische vaardigheden
De technologische veranderingen volgen elkaar razendsnel op en daarom is het ontwikkelen van technische vaardigheden van groot belang voor financiële professionals die klaar willen zijn voor 2020. Opvallend is dat een ruime meerderheid van de ondervraagden (43%) heeft aangegeven de ontwikkeling en de implementatie van financiële software pakketten het meest van belang te vinden in de aankomende jaren. Verder blijft het up to date blijven om aan de geldende regelgeving te voldoen (20%) van groot belang volgens de ondervraagden.

Stephan Renken legt uit: “Medewerkers op de financiële afdeling moeten uitgerust zijn met de juiste technische skills en soft skills. Omdat data een steeds belangrijkere rol krijgt in organisaties is de juiste omgang met- en bescherming van data bijvoorbeeld van groot belang. Soft skills worden óók steeds belangrijker, zoals bijvoorbeeld goed en helder kunnen communiceren en leiderschap tonen. Dit is omdat accounting- en finance professionals meer met andere afdelingen gaan samenwerken en moeten aantonen dat ze zelfverzekerd de besluitvorming kunnen sturen en begeleiden. Om voorbereid te zijn op de toekomst is het daarom van belang tijdig in kaart te brengen aan welke vaardigheden behoefte is in de komende jaren zodat daarop kan worden ingespeeld tijdens het recruitment proces.”