Wouter Hoeffnagel - 29 mei 2016

Consumentenbond leest bijna 32 uur lang gebruikersvoorwaarden voor

Veel gebruikersvoorwaarden zijn lang en moeilijk leesbaar. Om dit probleem aan te kaarten heeft de Noorse consumentenbond een marathon georganiseerd waarin de gebruikersvoorwaarden van populaire apps zijn voorgelezen. Dit nam in totaal 31 uur en 49 minuten in beslag.

Al langer wordt er kritiek geuit op gebruikersvoorwaarden, waarin vaak veel juridische termen worden gebruikt en die daarnaast vaak lang zijn. Veel gebruikers accepteren de voorwaarden dan ook ongelezen, en hebben hierdoor geen idee waarmee zij akkoord gaan. De Noorse consumentenbond wil dat hier verandering in komt.

Gemiddeld heeft een Noor 33 mobiele apps geïnstalleerd op zijn smartphone. CNet meldt dat de Noorse consumentenbond daarom van 33 populaire apps de gebruikersvoorwaarden heeft voorgelezen. Het gaat hierbij onder andere om Facebook, Netflix en Skype. Gebruikers moeten met deze voorwaarden akkoord gaan voordat zij de apps kunnen gebruiken. De consumentenbond roept bedrijven op tot verbetering en wil daarnaast dat de overheid strenger optreedt tegen bedrijven die met hun gebruikersvoorwaarden de wet overtreden.