Wouter Hoeffnagel - 28 mei 2016

Investeringsfonds wil Europese tech start-ups laten groeien

Oprichter van Booking.com Kees Koolen heeft op The Next Web in Amsterdam een nieuw Europees kapitaalfonds voorgesteld van 566 miljoen euro dat Europese tech start-ups wil helpen groeien. Het nieuwe fonds zit onder de paraplu van de Zweedse private equity groep EQT, en werd in het leven geroepen door Kees Koolen (Booking.com), Hjalmar Winbladh (Rebtel, Sinch) en Lars Jörnow (gamespecialist King).

Het Europese tech ecosysteem heeft al heel wat globale spelers voortgebracht (Spotify, BlaBlaCar, Delivery Hero, etc.) en het is ook steeds minder moeilijk voor startende bedrijven om startkapitaal op te halen. Zodra bedrijven echter beginnen te groeien en moeten schalen richten zij zich noodgedwongen tot de grote Amerikaanse fondsen met de diepe zakken.

Venture powerhouse
Kees Koolen en EQT willen daar verandering in brengen. "Als je voortdurend een beroep moet doen op de Amerikanen voor B, C en D rondes, dan is dat gevaarlijk voor de Europese start-ups en voor de Europese tech scene", klonk het in Amsterdam. "Met dit fonds willen we dan ook vanuit Europa onze bedrijven groot maken", aldus Thomas von Koch van de EQT groep. "Bedoeling is om een echt venture powerhouse te creëren dat kan wedijveren met de Amerikaanse durfkapitalisten."

EQT gaat nu op zoek naar een nieuwe generatie van Europese unicorns (bedrijven met een waardering van meer dan 1 miljard dollar). Onlangs leidde het vehikel onder meer grote kapitaalrondes is de Zweedse e-health specialist Min Dokter en de Finse food delivery-specialist Wolt.

In samenwerking met Datanews

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024