Redactie - 06 juni 2016

NETGEAR en EEBIC gaan samen groen

Al sinds 1992 maakt bedrijven- en innovatiecentrum EEBIC in het Brusselse Anderlecht het voor bedrijven mogelijk om diverse en variabele werkruimten te huren. EEBIC biedt meer dan alleen een werkplek: het is een allesomvattend aanbod voor bedrijven, dat zowel faciliteiten als een compleet pakket praktische en innovatieve diensten omvat. EEBIC creëert zo een vruchtbare voedingsbodem voor groeiende bedrijven. Toen het bestuur enkele jaren terug besloot tot nieuwbouw, sprak het de wens uit een kantoor met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk te betrekken. Dat betekende onder meer gebruik van duurzame materialen, goede isolatie om warmteverlies te voorkomen, én een energiezuinige IT-infrastructuur. Stéphan Pozzi, directeur van IT-dienstverlener Up-Servers, en NETGEAR sloegen de handen ineen.

Groen op alle fronten

Up-Servers is al meer dan 25 jaar toonaangevend in het bouwen van hoge kwaliteit servers en workstations op maat en ontwerpt en installeert IT-infrastructurele oplossingen voor bedrijven in de B2B-sector. Sinds 2015 biedt het bedrijf ook netwerkoplossingen aan. Toen Up-Servers de openbare aanbesteding van EEBIC voor een groen netwerk won, ging men op zoek naar de meest energiezuinige netwerkoplossing, op basis van de beschikbare datasheets van de grote fabrikanten. NETGEAR kwam in deze vergelijking naar voren als de meest groene oplossing. “De producten van NETGEAR zijn zeer energiezuinig,” vertelt Pozzi. “We vergeleken NETGEAR met onder meer Brocade en Cisco en NETGEAR stak er met kop en schouders bovenuit. En niet alleen qua stroomverbruik: ook het fabricageproces is groen. Daardoor konden we eenvoudig aan een belangrijke voorwaarde van EEBIC voldoen en tegelijkertijd ook de meest kostenefficiënte oplossing realiseren. En dat is belangrijk voor een zakelijk centrum. Wanneer je 300 kantoorruimtes zuiniger kunt maken en je hebt tegelijkertijd de mogelijkheid om het gebouw groener te maken, dan is dat natuurlijk voor alle betrokken partijen fantastisch.”

Goede samenwerking

EEBIC was het eerste grote netwerkproject voor Up-Servers. “Voor ons was het dan ook een belangrijk, maar ook ingewikkeld project. Daarom kwam de uitstekende ondersteuning door NETGEAR voor ons echt als geroepen. NETGEAR heeft ons erg goed geholpen met het ontwerp en het uiteindelijke beheer van het netwerk en heeft ervoor gezorgd dat wij zonder problemen in staat waren om de eerste keer gelijk zo'n grote infrastructuur op te leveren.” Up-Servers stond evenwel niet voor een geringe taak: EEBIC biedt onderdak aan 150 bedrijven. Het nieuwe innovatiecentrum bestaat uit drie etages met elk 50 kantoren, en heeft in totaal ruimte voor maximaal 700 personen. “Een businesscentrum moet vandaag de dag overal draadloze toegang hebben, van het restaurant tot de parkeerplaats. Dat is niet eenvoudig uit te voeren, maar het is gelukt!”

Wederzijdse voordelen

Up-Servers is gespecialiseerd in Research & Development. Ze testen nieuwe oplossingen grondig en snel, en geven snel feedback. Daardoor onderhoudt het bedrijf een goede relatie met grote fabrikanten, zoals Intel, en sinds vorig jaar dus ook met NETGEAR. Pozzi: “Voor ons is het prettig werken zo. We willen geen dozenschuivers zijn, maar partnerschappen aangaan met partijen met wie we goed en snel kunnen communiceren. Zo kunnen we onze klanten optimaal en op maat van dienst zijn.” Andersom is Up-Servers voor NETGEAR een ideale partner, stelt Pozzi. “NETGEAR kiest met reden voor een bedrijf als Up-Servers als integrator: we zijn klein, agile en kunnen door onze expertise met de goede ondersteuning van NETGEAR te combineren, snel mooie resultaten boeken. Niet veel andere bedrijven snappen zó goed dat dit de sleutel tot de Belgische markt is. Hier is nog heel veel groei mogelijk.”

Draadloos in elke hoek

Inmiddels is de implementatie van het netwerk voltooid. Er werden maar liefst 20 access points door het hele gebouw geïnstalleerd en ieder bedrijf heeft de beschikking over een eigen VLAN op het netwerk. Per verdieping is er bovendien een gastnetwerk ingericht. De vergaderruimtes zijn voorzien van beeldschermen met toegang tot deze gastnetwerken, zodat ook bedrijven van buitenaf eenvoudig presentaties en seminars kunnen geven in het gebouw. Alle randapparatuur is direct verbonden, zonder dat er een login nodig is. Ondanks deze open structuur is het netwerk bijzonder goed afgeschermd van de buitenwereld en is toegang van buiten het gebouw onmogelijk. “Op dit moment maken er dagelijks 300 tot 400 gebruikers tegelijk gebruik van het netwerk, en zij zijn meer dan tevreden. In elke uithoek van het gebouw is draadloos bereik, iets wat je in België niet vaak ziet,” zegt Pozzi.

Deploy & forget

Up-Servers heeft het dagelijkse beheer van de infrastructuur inmiddels overgedragen. Er zijn sinds de uitrol nog geen problemen geweest. “Als ik de IT-afdeling vraag of er problemen met de switches zijn, krijg ik als reactie: welke switches?” lacht Pozzi. “De huidige beheerder was verbaasd over de mogelijkheden en de mate waarin alles configureerbaar is. Met NETGEAR-producten is het echt een kwestie van ‘deploy & forget’: het werkt en als er al iets aan de hand is, zijn aanpassingen eenvoudig te doen. Er is geen specialist nodig. NETGEAR heeft wat dat betreft echt een voorsprong op de concurrentie. Maar ook qua functionaliteit en veelzijdigheid kan NETGEAR zich zeker met andere leveranciers meten.”

Bij EEBIC was er aanvankelijk lichte twijfel over de keuze voor NETGEAR in plaats van een wellicht voor de hand liggender leverancier als Cisco, vertelt Pozzi. “Maar toen bleek dat NETGEAR de helft goedkoper is en eenvoudiger werkt - zonder dat er wordt ingeleverd op kwaliteit of functionaliteit – verdween die twijfel als sneeuw voor de zon!”

Voordelen op een rij:

• NETGEAR-producten zijn energiezuinig
• Fabricageproces van NETGEAR-producten is groen
• Uitstekende ondersteuning van NETGEAR bij het ontwerp en beheer van het netwerk
• In elke uithoek van het gebouw is optimale draadloze dekking
• Deploy & forget: NETGEAR-producten werken en aanpassingen zijn eenvoudig te doen
• NETGEAR-producten zijn betaalbaar zonder dat er ingeleverd hoeft te worden op kwaliteit of functionaliteit

Geïnstalleerde NETGEAR apparatuur:

• 1x M6100 Switch Series M6100-24X3 Starter Kit (foto) 
• 1x NETGEAR M6100 Switch Series XCM8924X
• 8x NETGEAR ProSafe 10GBASE-SR SFP+ LC GBIC (multimode, 550m OM4, 300m OM3 50/125µm, 33m OM2/OM1 62.5/125µm)
• 2x Pack of 10 NETGEAR ProSafe 10GBASE-SR SFP+ LC GBIC (multimode, 550m OM4, 300m OM3 50/125µm, 33m OM2/OM1 62.5/125µm)
• 11x NETGEAR ProSafe S3300-28X-PoE+ - Switch - Managed - 24 x 10/100/1000 (PoE+) + 2 x 10Gb Ethernet + 2 x SFP+ - rack-mountable - PoE+
• 11x NETGEAR ProSafe S3300-52X-PoE+ - Switch - Managed - 48 x 10/100/1000 (PoE+) + 2 x 10Gb Ethernet + 2 x SFP+ - rack-mountable - PoE+
• 1x WC7600 Premium Wireless Controller
• 20x ProSAFE Dual Band Wireless-N Access point
• 2x 10 Access Point License