Wouter Hoeffnagel - 26 mei 2016

ICT kan wereldwijde CO2-uitstoot met 1,5 gigaton terugdringen

ICT en smart city-technologie kan de wereldwijde CO2-uitstoot in 2030 met 1,5 gigaton verminderen. Dit staat gelijk aan 37% van de CO2 die in 2012 wereldwijd werd uitgestoot.

Dit concludeert BT in een onderzoeksrapport. “ICT kan een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van de doelstellingen die de Europese Unie heeft vastgesteld op het gebied van CO2-reductie”, dit stelt Larry Stone, directeur Government & Public Affairs bij BT Group. Stone noemt de potentiële winst uit digitalisering van belang voor de toekomst.

Smart city-technologieën
Slimme fabrieken, slimme gebouwen en slimme energienetwerken blijken de meeste potentie te hebben om CO2-uitstoot terug te dringen. Maar liefst 74% van de vermindering van de CO2-uitstoot is te denken aan deze ontwikkelingen, die ook wel smart city-technologieën worden genoemd.

De inzet van ICT om de CO2-uitstoot terug te dringen legt de ICT-sector naar verwachting geen windeieren. Door in te zetten op CO2-reductie verwacht BT dat de ICT-sector 678 miljard euro omzet kan realiseren, en een kostenbesparing van 643 miljard euro.

Duitsland en Verenigd Koninkrijk aan de leiding
BT kijkt in het rapport ook naar de wijze waarop verschillende landen u al gebruik maken van ICT om CO2-uitstoot terug te dringen. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk gaan op dit gebied aan de leiding. BT wijst erop dat ook Frankrijk forse economische winst kan behalen door met ICT de CO2-uitstoot terug te dringen, met een besparing van ruim 191 miljard euro. Dit geldt ook voor Italië (117 miljard euro) en Spanje (113 miljard euro).