Dichterbij met VMware NSX?
26-05-2016 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Dichterbij met VMware NSX?

Op 3 mei jongstleden heeft VMware een nieuw licentiemodel met betrekking tot VMware NSX geannonceerd. Een belangrijke stap in het dichterbij brengen van microsegmentatie naar een groot deel van organisaties in Nederland.

Voorheen was er één licentievorm voor VMware NSX en door deze licentievorm aan te schaffen, kreeg een organisatie ook meteen alle mogelijke functionaliteit die in het product beschikbaar was. Voor sommige omgevingen was zo’n breed pallet aan functies niet nodig, waardoor de business case vaak lastig te maken was.

Drie varianten VMware NSX
VMware komt nu met een nieuw licentiemodel voor NSX waardoor het mogelijk wordt om enkel de variant aan te schaffen die voor uw organisatie nodig is. Er zijn drie varianten beschikbaar:

  1. VMware NSX Standard
    Deze variant is het instapmodel. Wilt u gebruik maken van het automatisch kunnen inrichten van het virtuele netwerk, echter zonder gebruikmaking van gedistribueerde firewall functionaliteit (benodigd voor microsegmentatie), dan is dit een prima start. Uiteraard kan later, als additionele functies gewenst zijn, worden overgestapt naar Advanced of Enterprise.
  2. VMware NSX Advanced
    Met deze optie wordt bovenop de functionaliteit van VMware NSX Standard de mogelijkheid geboden om gebruik te maken van de gedistribueerde firewall, waardoor microsegmentatie mogelijk wordt. Voor veel organisaties in Nederland is dit de ideale variant.
  3. VMware NSX Enterprise
    Deze variant is vergelijkbaar met de voorgaande versie die van het product beschikbaar was. Deze levert alle mogelijke functionaliteit die vanuit VMware NSX te verkrijgen is. Vaak blijkt dat deze Enterprise-optie in veel omgevingen niet nodig is. De extra’s ten opzichte van de Advanced versie, zijn vooral te vinden in het ondersteunen van omgevingen met meerdere vCenter-servers.

In onderstaande tabel wordt zichtbaar welke functionaliteit wordt geboden met welke versie:

NSX for vShield Endpoint
Naast het nieuwe licentiemodel voor VMware NSX is aangekondigd dat met ingang van de volgende versie van VMware NSX (versie 6.2.3) een (gratis) versie beschikbaar komt, genaamd 'NSX for vShield Endpoint'. Dit is in essentie de opvolger van de vShield Manager die in eerdere versies werd gebruikt voor het managen van vShield Endpoints. Deze biedt de mogelijkheid om aanverwante producten als McAfee Move en Trend Micro Deep Security te gebruiken, zonder daarvoor VMware NSX licenties te hoeven aanschaffen. Hoewel vShield Manager wel wordt ondersteund met vSphere versie 6.0, betreft dit enkel de functionaliteit die voor vSphere 6.0 al aanwezig was.

VMware heeft nog geen officiële releasedatum voor versie 6.2.3 afgegeven, maar de verwachting is dat deze voor september 2016 beschikbaar is, aangezien op die datum de support voor de huidige oplossing komt te vervallen.

Meer weten?
Wilt u meer weten over de nieuwe licentievormen van VMware NSX, over microsegmentatie of wilt u weten wat PQR hierin voor u kan betekenen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We komen graag bij u langs om de mogelijkheden van VMware NSX uit te leggen en te kijken welke variant het beste past binnen uw IT-omgeving.

Maak direct een vrijblijvende afspraak met PQR

P.S. Op 31 mei aanstaande organiseren PQR en VMware, gezamenlijk met gastspreker SecureLink, het seminar 'Het Software Defined Datacenter, the next step'. Benieuwd wat het Software Defined Datacenter, automation & orchestration en Software Defined Networking met elkaar te maken hebben? Schrijf u dan direct in!

Ronald de Jong, Senior Consultant bij PQR

Terug naar nieuws overzicht
Security