Wouter Hoeffnagel - 25 mei 2016

Kwart van de Nederlandse software is ongelicentieerd

Veel Nederlandse computergebruikers - zowel zakelijke gebruikers als consumenten - maken gebruik van software waarvoor zij niet over de juiste licentie beschikken. Bijna een kwart van alle software is ongelicentieerd.

Dat blijkt uit de Global Software Survey, een onderzoek onder consumenten, IT-managers en mensen die gebruikmaken van bedrijfs-pc’s, uitgevoerd door BSA | The Software Alliance (BSA). Het gebruik van ongelicentieerde software is in Nederland met 1 procentpunt gedaald ten opzichte van het vorige peilmoment in 2013. 24% van de pc-software in Nederland ongelicentieerd is.

Software asset management
Internationaal gezien is dit een relatief goede score, wat volgens de BSA te danken is aan de volwassen, vlakke markt in Nederland. De BSA denkt dat de daling te maken heeft met het feit dat bedrijven vaker software asset management (SAM) toepassen en software steeds meer wordt afgenomen op abonnementsbasis.

De organisatie noemt het percentage software dat zonder de juiste licentie wordt gebruikt echter hoog. De BSA wijst op het verband tussen cyberaanvallen en incompliant pc-software. Zo lopen gebruikers die gebruik maken van ongelicentieerde software meer kans tegen malware aan te lopen, door het ontbreken van officiële beveiligingsupdates. Dit kan forse kosten met zich meebrengen. Zo kostten cyberaanvallen bedrijven alleen al in 2015 meer dan vierhonderd miljard dollar.

Bewustzijn
Victoria A. Espinel, president en CEO van BSA |The Software Alliance: “Ons onderzoek benadrukt dat het voor bedrijven erg belangrijk is zich bewust te zijn van wat pc-software op het bedrijfsnetwerk doet. Veel CIO’s weten de volledige omvang van software op hun systemen niet, laat staan of die software compliant is.”

Belangrijke bevindingen uit het onderzoek:

  • In 2015 was 39 procent van de geïnstalleerde software op computers wereldwijd niet juist gelicentieerd. Dat is een afname ten opzichte van de 43 procent die naar voren kwam in BSA’s vorige wereldwijde onderzoek in 2013.
  • In bepaalde kritische branches was ongelicentieerd gebruik opvallend hoog. Wereldwijd hebben banken, verzekeringsmaatschappijen en de beveiligingssector hierin een aandeel van 25 procent.
  • CIO’s vermoeden dat 15 procent van hun werknemers pc-software op het netwerk zetten zonder dat ze daar weet van hebben. Hiermee blijkt dit probleem te worden onderschat. Zo geeft 26 procent van de werknemers toe ongeautoriseerde software op het netwerk te zetten.

Zorgen over dataverlies
Ondanks deze cijfers, laten de resultaten zien dat er wel degelijk veel bewustzijn is voor het probleem. CIO’s maken zich vooral zorgen om dataverlies naar aanleiding van dit soort beveiligingsincidenten. Daarnaast geven zij aan dat het vermijden van beveiligingsdreigingen voor hen een belangrijke reden om ervoor te zorgen dat de pc-software op hun netwerken legitiem en volledig gelicentieerd is. In de bredere enquête onder werknemers, zegt 60 procent dat het beveiligingsrisico van ongelicenseerde pc-software een belangrijke reden is om legitieme, volledig gelicentieerde software te gebruiken.

De BSA stelt dat bedrijven de cybersecurityrisico’s van ongelicentieerde pc-software kunnen beperken door zich ervan te verzekeren dat alle software aangekocht wordt bij legitieme bronnen en door het instellen van een in-house SAM-programma. Organisaties die SAM succesvol implementeren, weten welke software op hun netwerk wordt gebruikt, en of dit legitiem en gelicentieerd is.

Resultaten per regio
Per regio waren zijn de meest opvallende resultaten van het onderzoek:

  • De regio met het hoogste percentage aan ongelicentieerde software was Azië-Pacific met 61 procent; een daling van één procentpunt ten opzichte van de vorige enquête in 2013.
  • Het op één na hoogste percentage komt met 58 procent uit Midden- en Oost-Europa (drie procentpunten lager dan in 2013), gevolgd door het Midden-Oosten en Afrika met 57 procent (twee procentpunten lager dan in 2013).
  • Noord-Amerika heeft met 17 procent nog steeds het laagste percentage, al blijft dit met een commerciële waarde van tien miljard dollar nog steeds aanzienlijk.
  • In West-Europa ging het algemene percentage met één procentpunt omlaag naar 28 procent.