Wouter Hoeffnagel - 25 mei 2016

Google topman Schmidt: ‘Europese regelgeving staat start-ups in de weg’

De huidige Europese regelgeving vormt een obstakel voor start-ups. Niet alleen maken de regels het voor start-ups onaantrekkelijk om zich in Europa te vestigen, ook kunnen zij moeilijk doorgroeien.

Dit heeft Eric Schmidt, topman van Google’s moederbedrijf Alphabet, gezegd tijdens Startup Fest Europ, meldt NU.nl. Schmidt stelt dat Europa wat betreft start-ups een achterstand heeft opgelopen ten opzichte van de Verenigde Staten. De topman wijst hierbij op de duizenden Europese programmeurs die in de VS aan de slag zijn gegaan. Indien Europa genoeg start-ups zou hebben zouden deze programmeurs wel in Europa aan de slag gaan, aldus Schmidt.

Daarnaast roept Schmidt Europese landen op meer te investeren in onderwijs, en met name universiteiten. Universiteiten in de Verenigde Staten (VS) hebben veel geld, waardoor jonge ondernemers relatief eenvoudig aan startkapitaal kunnen komen. Start-ups profiteren hiervan. Schmidt stelt dat techbedrijven hierover vaker aan de bel hebben getrokken, maar Europese overheden hier weinig mee lijken te doen.