Redactie - 28 mei 2016

De Meeuw beveiligt en verbindt IT met Sophos UTM

De Meeuw beveiligt en verbindt IT met Sophos UTM image

Modulair systeembouwer De Meeuw gebruikt sinds kort een hybride cloudoplossing. Om de beveiliging van zijn IT-infrastructuur beter en schaalbaar maken en buitenlandse vestigingen efficiënt te ontsluiten, koos het bedrijf voor Sophos UTM. Die oplossing bleek de beste optie. Dienstverlener VCD Infra Solutions begeleidde het Oirschotse bedrijf bij de keuze en implementatie van het geïntegreerde securityplatform.

De IT-omgeving van De Meeuw is het afgelopen jaar sterk gemoderniseerd. De hybride oplossing van lokale IT en cloud computing maakt de gebruikers flexibel en de organisatie veel wendbaarder. De Meeuw ontwikkelt en bouwt zelf modulaire bouwsystemen in meerdere landen in Europa. Dit bracht belangrijke uitdagingen met zich mee: hoe beveiligt het bedrijf zijn data, hoe wordt de toegang geregeld en hoe verbindt de onderneming de locaties zo efficiënt mogelijk?

“De reeds aanwezige oplossing was te beperkt en dus zochten we een nieuwe”, vertelt business consultant Maurice Bosman van VCD. “Die moet niet alleen voldoen aan de basisvoorwaarden, zoals firewalling, intrusion detection & prevention, antivirus en veilige ontsluiting. De nieuwe oplossing dient ook gemakkelijk schaalbaar te zijn om verdere groei te faciliteren.”

In samenspraak met BIM- en ICT-specialist Jos van Zelst van De Meeuw werd gekozen voor Sophos UTM (Unified Threat Management). UTM biedt een firewall en beveiliging van e-mail, webomgeving, endpoints en netwerken vanuit één geïntegreerde oplossing. Bosman: “Met behulp van de Remote Ethernet Device kunnen we eenvoudig en snel de buitenlandse locaties ontsluiten. Je stelt de locatie in en vervolgens legt de RED automatisch verbinding met de centrale Sophos-omgeving van De Meeuw.”

Intuïtief ondanks complexiteit

De implementatie had een doorlooptijd van een paar weken en was niet moeilijk, vertelt Bosman. “Dat is een kracht van Sophos. We konden het heel intuïtief implementeren, ondanks de complexe IT-situatie bij De Meeuw. Die kenmerkt zich door een georganiseerde wirwar van koppelingen. Het bedrijf gebruikt veel interne diensten die we moesten ontsluiten, zoals de Citrix-omgeving, webmail en diverse losse informatie- en beveiligingssystemen.”

De Meeuw heeft volgens Bosman nu een prima beveiliging van zijn voordeur, de internetverbinding. Nieuwe vestigingen en tijdelijke projectlocaties kunnen simpel worden aangesloten op de bedrijfsinfrastructuur. Ook de ambulante service- en projectmedewerkers hebben beveiligde toegang tot alle applicaties en data.

Centrale uitrol

Het komt regelmatig voor dat VCD Infra Solutions de beveiligingsoplossing Sophos UTM inzet bij klantorganisaties. “We zijn een belangrijke partner van Sophos. Voor vrijwel elke klant met vraagstukken over dataontsluiting is UTM een goede oplossing”, vertelt Bosman. “Met name de steeds verdere integratie van endpointbeveiliging, firewall en netwerkbeveiliging is daarbij een sterk argument. De uitrol van beveiligingsmaatregelen over de verschillende endpoints regel je centraal.”

De business consultant ziet dat de Sophos beveiligingsoplossingen voor endpoints tegenwoordig steeds vaker als clouddienst worden aangeboden. Deze dienst communiceert dan met de fysieke UTM appliances die bij de klantorganisatie staan. “Bij de Meeuw staat een groot gedeelte van de IT in de cloud en lokaal worden vooral CAD-gebruikers gefaciliteerd. Dat ze in de nabije toekomst meer diensten vanuit de cloud afnemen, staat buiten kijf. Een hybride Sophos cloudmodel faciliteert de medewerkers uitstekend en zorgt voor een uitmuntende beveiliging”, besluit Bosman.

Door: Diederik Toet