Wouter Hoeffnagel - 24 mei 2016

Meer geld beschikbaar voor start-ups en scale-ups

De overheid gaat structureel meer geld beschikbaar stellen voor start-ups en scale-ups. Dit moet de partijen helpen sneller en makkelijker te groeien. Dit wordt gemeld tijdens het begin van Startup Fest EU.

Het kabinet stelt vanaf volgend jaar 27 miljeon euro beschikbaar voor een versoepeling van de gebruikelijk-loonregeling voor innovatieve bedrijven. Hierdoor zijn oprichters van start-ups niet langer verplicht zichzelf een belastbaar loon uit te keren van 44.000 euro, maar mogen dit de eerste drie jaar op het minimumloon stellen. Hiermee wil het kabinet start-ups meer investeringsruimte geven.

Investeringen
Daarnaast stelt het kabinet 23 miljoen euro beschikbaar om samen met private investeerders te investeringen in start-ups en het mkb. De overheid investeert hierbij voor maximaal 50% in projecten. Deze investeringen vormen een aanvulling op andere maatregelen die het kabinet heeft genomen om de toegang tot groeikapitaal voor start-ups en het mkb te verbeteren. Denk hierbij aan de maatregelen uit het Aanvullend Actieplan Mkb-financiering.

Minister Kamp: “Nederland staat internationaal meer en meer bekend als startupland. We zijn opgeklommen tot derde snelst groeiende startup ecosysteem van Europa. Maar we zijn er nog niet, onze groeiambitie blijft groot. Het is belangrijk dat innovatieve start- en scaleups over voldoende investeringskapitaal en financiële slagkracht kunnen beschikken zodat zij sneller kunnen doorgroeien. Zo blijft Nederland een broedplaats voor nieuwe producten, diensten en verdienmodellen.”

Knelpunten oplossen
“De twee regelingen die we vandaag bekendmaken komen tegemoet aan knelpunten die de startupsector zelf bij ons heeft aangegeven. Door op deze wijze structureel extra geld beschikbaar te maken, verwachten we ook deze knelpunten op te lossen,” aldus Kamp.

Snelgroeiende bedrijven zorgen in Nederland voor veel banen. Cijfers van de Erasmus Universiteit wijzen uit dat snelgroeiende Nederlandse bedrijven tussen 2011 en 2014 voor 70.000 fulltime banen hebben gezorgd.