Wouter Hoeffnagel - 23 mei 2016

EU-lidstaten willen vrije stroom van data binnen EU verankeren in wet

14 van de 28 EU-lidstaten roepen de Europese Commissie in een brief op via regelgeving de vrije stroom van data binnen Europa te verankeren. Ook vragen de lidstaten het eenvoudiger te maken binnen de Europese Unie (EU) grensoverschrijdende online aankopen te doen en een coherent en technologieneutraal regels voor databescherming op te zetten, zonder overlappende wetgeving.

De brief is ondertekend door België, Bulgarije, Denenmarken, Estland, Finland, Ierland, Letland, Litouwen, Luxemburg, Polen, Slovenië, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. De partijen stellen dat een sterkere en meer coherent Digitale Interne Markt in de EU noodzakelijk is om groei te stimuleren en banen te creëren in alle regio’s binnen de EU. Het is volgens de lidstaten noodzakelijk dat de Europese Commissie op drie gebieden inzet:

Solide fundering bouwen voor de digitale economie
Om de digitale economie te laten floreren is het noodzakelijk in te zetten op een betrouwbare en verbonden digitale omgeving. De EU-lidstaten roepen de Europese Commissie daarom op met coherente en technologieneutrale wetgeving voor databescherming te komen, en overlap tussen regelgeving te voorkomen. Ook moedigen de lidstaten de Europese Commissie aan met een ‘ambitieuze review’ te komen van de e-Privacy directive, waarbij de balans tussen zowel digitale producten als diensten en de fundamentele rechten van gebruikers centraal zou moeten staan.

Ook toegang tot snelle breedbandverbindingen zijn noodzakelijk voor de digitale economie. De lidstaten roepen de Europese Commissie daarom op investeringen in breedbandtechnologie en concurrentie op de markt voor breedbandverbindingen te stimuleren.

Raamwerk voor digitale innovatie en entrepreneurship versterken
Voor de concurrentiepositie van de EU is het noodzakelijk een positieve aanpak te hanteren voor nieuwe ontwikkelingen in digitale technologieën en business modellen. Online platformen bieden consumenten, bedrijven en content providers nieuwe kansen. De EU-lidstaten roepen de Europese Commissie op hun bijdrage aan innovatie te verwelkomen en geen ‘one-size-fits-all’ regelgeving op te stellen die concurrentie en innovatie in de weg staat. De focus zou hierbij moeten liggen op het uitvoeren van bestaande regelgeving, onder andere op het gebied van intellectuele eigendommen en databescherming. Ook roepen de EU-lidstaten de Europese Commissie op bij nieuwe wetgeving nauwkeurig te overwegen welke impact en last dit oplevert voor het bedrijfsleven.

Daarnaast roepen de lidstaten op vrije datastromen binnen de grenzen van de EU te faciliteren. Alle barrières die dit in de weg staan zouden uit de weg moeten worden geruimd om een vrije stroom van data te kunnen garanderen. Regelgeving zou de ontwikkeling en omarming van innovatieve data-gedreven technologie niet in de weg mogen staan.

De Digitale Interne Markt het digitale tijdperk in helpen
Zowel consumenten als bedrijven kunnen volgens de lidstaten profiteren van grensoverschrijdende e-commerce binnen Europa. Het is volgens de landen dan ook noodzakelijk dat de Europese Commissie inzet op het vereenvoudigen van online handel tussen verschillende EU-lidstaten. De belangrijkste barrieres die dit in de weg staan zouden dan ook moeten worden aangepakt, door EU-brede regelgeving op te stellen voor consumentenbescherming. Ook moet de uitwisseling van informatie tussen EU-lidstaten worden verbeterd om frictie te verminderen en de administratieve last voor bedrijven terug te dringen.

De lidstaten roepen de Europese Commissie op tegelijkertijd in te zetten op regelgeving die zowel consumenten als bedrijven meer zekerheid geeft en eenvoudigere toegang levert tot informatie over bestaande wetgeving. Hiervoor zou een gebruiksvriendelijke architectuur moeten worden opgesteld en de onderliggende instrumenten en online procedures op het niveau van EU-lidstaten worden verbeterd. Ook de samenwerking tussen Europese consumentenwaakhonden moet verbeteren.