Analyses voetbal-hackathon bieden inzichten voor KNVB
23-05-2016 | door: Redactie

Analyses voetbal-hackathon bieden inzichten voor KNVB

Een stageplaats bij de KNVB als data-analist. Dat was de inzet van de eerste Nederlandse voetbal-hackathon die SAS en de KNVB onlangs organiseerden. De KNVB wil meer inzichten krijgen uit data en op basis daarvan doelgroepen beter van dienst zijn. Om hen hierbij te helpen ging het samen met SAS op zoek naar datahelden met passie voor voetbal.

“We hebben 1,2 miljoen leden, 3000 verenigingen en ieder weekend worden 31.000 wedstrijden gespeeld. Je kunt je voorstellen dat dit enorme hoeveelheden data oplevert”, vertelt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij de KNVB. “Om waarde uit die data te halen organiseren we met SAS deze hackathon om de juiste mensen te selecteren die ons hierbij kunnen helpen.”

Alternatief jaarverslag
Tijdens de voetbal-hackathon gingen 17 studenten in teams aan de slag. De opdracht was: Maak een alternatief jaarverslag over het Nederlands amateurvoetbal. Daarvoor kregen de studenten de beschikking over data van alle wedstrijden, de betrokken verenigingen, de teams, de uitslagen, de gele en rode kaarten die werden uitgedeeld of er werd gespeeld op kunstgras of echt gras en informatie als de samenstelling van de teams.

Data van KNVB
In de ochtend verdiepten de studenten zich in de analyse-tools SAS Visual Analytics en Visual Statistics. Vervolgens maakten de teams een plan om de data te analyseren en te bepalen wat ze zouden willen analyseren. Ze hadden een dag de tijd om daar resultaten uit te halen. Een mooie uitdaging volgens Karel Kinders, ‎Advisory Business Solutions Manager bij SAS. “De studenten moeten immers niet alleen de onze software en de data van de KNVB leren kennen, maar ook elkaar. Vervolgens moeten ze in beperkte tijd een indrukwekkende analyse presenteren.”

De studenten kregen na de voetbal-hackathon nog een dag om hun inzichten om te zetten in een presentatie. Deze gaven zij voorafgaand aan de bekerfinale voor een jury bestaande uit Jan-Dirk van der Zee, Karel Kinders en Pieter Zwart van Catenaccio.

Verband tussen rode kaarten en kleur shirt
Uiteindelijk won team 4 met Rendal Derksen, Kiki Boonen, Matthias Versfeld en Koen Radder. Zij onderscheidden zich door een sterke visuele weergave, grote creativiteit en de analyses waarin de KNVB direct aanknopingspunten vond om mee verder te gaan. Zo liggen er in de Randstad kansen voor ledenwerving en kan in specifieke regio’s sterker ingezet worden op de promotie van het damesvoetbal. Ook lieten de analyses van het team zien dat er een verband is tussen het aantal rode kaarten dat een team krijgt tijdens een wedstrijd en de kleur van de shirt die het draagt (teams met rode shirts krijgen meer rode kaarten dan teams met zwarte shirts) en werd duidelijk dat mannen relatief meer rode kaarten krijgen dan vrouwen.

Met de presentatie is de voetbal-hackathon nog niet ten einde. Er volgt nog een aanvullend selectietraject door de KNVB waarbij het zijn keuze zal maken voor de datahelden die uiteindelijk echt mogen gaan scoren.

Terug naar nieuws overzicht