Wouter Hoeffnagel - 23 mei 2016

Flexibel werken twee keer zo belangrijk als bonus

Thuiswerken en flexibele werktijden worden door Nederlanders beschouwd als de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde. Een derde van de Nederlanders hecht het meest aan thuiswerken, daarna volgt flexibele werktijden met 28 procent. Een bonus wordt door maar 16 procent van de respondenten gekozen.

Dit blijkt uit onderzoek van Paralax onder 179 Nederlanders. Slechts 4 procent van de respondenten zegt helemaal geen waarde aan de mogelijkheid om flexibel te werken te hechten. Een overgrote meerderheid (48%) geeft aan dit daarentegen wel heel belangrijk vinden. Van de respondenten met kinderen vindt zelfs 60 procent flexibele werktijden heel erg belangrijk, terwijl dit onder medewerkers zonder kinderen de helft blijkt te zijn.

Praktijk
In de praktijk blijkt echter dat slechts 26 procent van de respondenten daadwerkelijk volledig zelf mogen bepalen wanneer hij of zij flexibel werkt. Voor de helft van de respondenten geldt dat flexibel werken wel mogelijk is, mits dit in afstemming gebeurt met collega’s.

Rob Buikema, algemeen directeur bij Paralax Planning Solutions: “De voorkeur voor flexibel werken van de werknemer komt blijkbaar niet altijd overeen met die van de werkgever. Voor het creëren van tevreden medewerkers en een goede werk-privé-balans is het echter wel belangrijk dat je de medewerkers tegemoetkomt in hun persoonlijke behoeften. Daarnaast is het opvallend dat naarmate de respondenten ouder worden, zij steeds meer zelf kunnen bepalen waar en wanneer zij werken. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de functies die zij binnen een organisatie bekleden en bijbehorende autonomie die deze flexibiliteit met zich meebrengt.”

Verschillen in leeftijd
Flexibele werktijden worden door werknemers tussen de 35 en 45 jaar het meest belangrijk gevonden, voor mensen onder de 25 jaar lijkt dit het minst van belang. Het belang van de kinderen (38%) of het kunnen indelen van de eigen tijd (37%) zijn de belangrijkste redenen waarom medewerkers flexibel willen werken. Langer slapen of vanwege hobby’s of sporten zijn de minst belangrijke redenen. Er is overigens vrijwel geen verschil te zien in voorkeur per geslacht.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024