Wouter Hoeffnagel - 21 mei 2016

‘Aanpak van cybercrime door politie en OM schiet tekort’

De aanpak van cybercrime door de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie (OM) schiet ernstig tekort. De afhandeling is ontoereikend, waardoor de aangiftebereidheid van slachtoffers afneemt.

Dit blijkt uit een kritische rapport dat minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie deze week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het ontbreekt volgens het rapport aan voldoende kennis over cybercrime, ondanks dat binnen de politie en het OM speciale teams zijn opgezet die zich richten op cybercrime. Deze teams worden echter niet goed ingezet.

Aangiftebereidheid daalt
De aangiftebereidheid van bedrijven daalt. Door het gebrek aan voldoende kennis over cybercrime krijgt de aanpak hiervan vaak geen voorrang. Dit staat de aanpak in de weg. Zo wordt in veel gevallen te laat bewijsmateriaal verzameld, waardoor digitaal bewijsmateriaal alweer gewist is. In andere gevallen leidt het gebrek aan voldoende kennis van cybercrime tot fouten in zaken, waardoor het OM niet ontvankelijk wordt verklaard.

Door deze problemen krijgen bedrijven het beeld dat aangifte doen weinig of geen zin heeft, en zien zij steeds vaker af van aangifte. Het rapport stelt dan ook dat digitale experts sneller ingeschakeld zouden moeten worden, zodat bewijsmateriaal direct kan worden veiliggesteld.

‘We kunnen ons niet meten met hoogontwikkelde landen’
“Het komt er op neer dat de opsporing heel wat efficiënter en daarmee ook slagvaardiger zou zijn met state of the art ICT. Dat probleem geldt overigens voor de hele strafrechtsketen. Voorlopig moeten we accepteren dat we ons wat politie-ICT betreft niet kunnen meten met hoogontwikkelde landen als Canada, Estland of Turkije”, concludeert het rapport.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024