Wouter Hoeffnagel - 18 mei 2016

Nederland heeft relatief weinig vrouwelijke managers

Vrouwen maken in Nederland de minste kans op een managementpositie. Van alle 18 onderzochte landen in Europa is de ondervertegenwoordiging van vrouwelijke managers met 26% in Nederland het hoogste. Ook Italië en Denemarken scoren slecht. Zweden, Noorwegen en het VK hebben de meeste vrouwen in managementposities: 35% van de managers is vrouw.

Dit blijkt uit een Europees onderzoek van Glassdoor Economic Research. Nederlandse moeders zijn er daarentegen weer relatief goed aan toe. Waar vrouwen zonder kinderen in elk land een stuk meer verdienen dan vrouwen met kind(eren), is dit verschil in Nederland verhoudingsgewijs niet groot. De ‘prijs van moederschap’ is na Italië, Spanje en België het laagst in Nederland. In Ierland, Duitsland en Noorwegen moeten vrouwen het meest inleveren als zij besluiten kinderen te krijgen.

Steeds meer vrouwen treden toe tot de arbeidsmarkt
Tegelijkertijd is er nog steeds sprake van ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de Europese arbeidsmarkt. Uit een rangschikking van 18 landen op basis van gegevens van OECD en Eurostat, blijkt dat Zweden en Noorwegen de meest evenwichtige verdeling tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt hebben. Griekenland en Italië staan er wat dit betreft het slechtst voor. Italië en Griekenland hebben de grootste verschillen in het aantal werkende mannen en vrouwen met respectievelijk 18 procentpunten (pp) en 17 procentpunten. Finland, Zweden en Noorwegen hebben veel meer evenwicht in de arbeidsmarkt met een verschil van slechts 2 tot 4 pp tussen werkende mannen en vrouwen.

“Zweden, Noorwegen en Finland tonen aan dat het mogelijk is om een vrijwel gelijk aantal mannen en vrouwen aan het arbeidsproces te laten deelnemen," aldus Dr. Andrew Chamberlain, chief economist bij Glassdoor. "Dit evenwicht op de arbeidsmarkt kan als voorbeeld dienen voor andere landen. Maar zelfs in Noorwegen is de 'prijs van het moederschap' in de zin van lagere salarissen voor vrouwen met kinderen een van de hoogste in Europa, wat maar aangeeft dat geen enkel land in de wereld de perfecte oplossing heeft gevonden.”

Voltijd banen
Als we naar het aantal werkzame personen in voltijdsposities kijken (en rekening houdend met het aantal gewerkte uren), is de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen nog groter. Gemiddeld hebben mannen twee tot drie keer vaker in een voltijdfunctie dan vrouwen. Hierdoor werken vrouwen minder uren per week dan mannen. De ongelijkheid bij degenen die hoger onderwijs (universiteit) hebben genoten, is ongeveer de helft van wat het is voor degenen die minder dan hoger onderwijs hebben gevolgd. Hieruit concludeert Glassdoor dan ook dat vervolgonderwijs de kans dat vrouwen deelnemen aan het arbeidsproces aanzienlijk vergroot.

In Zweden, Noorwegen, het VK en Portugal is meer dan 35 procent van de managers vrouw. In Oostenrijk, Duitsland, Griekenland, Italië en Denemarken daarentegen ligt die verhouding onder de 30 procent. In Nederland is de ondervertegenwoordiging van vrouwen met 26 procent het hoogst.

Bestuursniveau
Ook op bestuursniveau zijn vrouwen ondervertegenwoordigd: minder dan 40 procent van de bestuursleden van beursgenoteerde bedrijven is vrouw. Noorwegen heeft wat dit betreft met 36 procent verhoudingsgewijs het grootste aandeel vrouwen, deels vanwege een wettelijk quotumsysteem dat in 2006 is ingesteld. In Frankrijk, Finland en Zweden is ongeveer 30 procent van de bestuursleden een vrouw. Nederland heeft met 24% een gemiddelde score. In Ierland, Portugal en Griekenland ligt dit aandeel tussen de 13 en 10 procent; terwijl in Estland dit aandeel slechts 8 procent is.

Gelukkig is het behalen van gelijkheid in salaris tussen mannen en vrouwen nog geen verloren zaak in Nederland. Waar Nederland achterloopt met het aantal vrouwen in managementpositie, is het loonverschil tussen vrouwen zonder kinderen en vrouwen met minimaal één kind relatief klein. Vrouwen die werken en kinderen hebben, zijn over het algemeen slechter af dan werkende vrouwen zonder kinderen. Het loonverschil (ten opzichte van mannen) tussen vrouwen met minimaal één kind en vrouwen zonder kinderen is veruit het hoogst in Ierland (31 pp). De prijs van het moederschap is verhoudingsgewijs ook hoog in Duitsland (23 pp), maar het laagst in Nederland, Italië, Spanje en België (3 pp of minder).

Rapport
Het onderzoeksrapport “Which Countries in Europe Have the Best Gender Equality in the Workplace?” van Glassdoor is hier te vinden.