Wouter Hoeffnagel - 17 mei 2016

CBS: ‘Vertrouwen onder ICT-ondernemers is sterk verbeterd’

Nederlandse ondernemers zijn aan het einde van het tweede kwartaal onveranderd positief. Het sentiment is het sterkst verbeterd in de ICT-sector.

Dat melden CBS, de Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW. Het ondernemersvertrouwen komt aan het begin van het tweede kwartaal uit op bijna 9, wat nagenoeg gelijk is aan vorig kwartaal. Het ondernemersvertrouwen is hiermee nu tweeënhalf jaar positief. In 2011 werd de hoogste stand genoteerd: 10,1. Na dit jaar nam het vertrouwen af en sloeg om naar negatief. Sinds halverwege vorig jaar bevindt het vertrouwen zich dicht onder het vorige hoogtepunt.

In de ICT-sector is het ondernemersvertrouwen het sterkst toegenomen, van 9 naar 15. Andere sectoren waarin het vertrouwen verbeterde zijn de horeca en de industrie. Het meest positief gestemd zijn ondernemers in de groothandel, met een vertrouwen van 19. Ondernemers verwachten onder andere dat de werkgelegenheid toeneemt. Het aantal ondernemers dat een toename van het personeelsbestand voorziet is op zijn hoogst sinds het begin van de metingen in 2008.