De Enterprise Architect, het fundament van succesvolle ondernemingen
09-05-2016 | door: Blog

De Enterprise Architect, het fundament van succesvolle ondernemingen

publish2connect210 afbeelding

Regelmatig krijg ik de vraag wat ik doe voor mijn beroep. Als ik mensen vertel dat ik Enterprise Architect ben, dan krijg ik als reactie vaak een glazige blik, de vraag of dat iets te maken heeft met IT of, in zeer uitzonderlijke gevallen, heb ik zojuist iemand ontmoet die min of meer weet wat ik bedoel. In het laatste geval is hij/zij waarschijnlijk eerder een Enterprise Architect in het wild tegen gekomen.

Zo was ik onlangs op een business trip naar Amerika en, met de huidige strikte regelgeving, moest ik een aantal vragen beantwoorden op Schiphol. De eerste vraag ging over mijn beroep. Ik vertelde dat ik Enterprise Architect ben en dat antwoord leek in orde te zijn. De beambte stelde mij daaropvolgend nog een aantal vragen, met als laatste: nog één keer, wat doe je nu precies? Een briljante vraag eigenlijk.

Dus, wat doen Enterprise Architecten eigenlijk?

In het kort, een Enterprise Architect helpt om grote veranderingen in organisaties (Enterprises) beheersbaar te maken. Een Enterprise Architect:

 • Creëert een visueel ontwerp van de organisatie (Bedrijfsprocessen, Informatie, etc.)
 • Geeft aan hoe de verschillende concepten van de organisatie samenwerken
 • Vormt een totaalconcept of architectuur

De Enterprise Architect ontwerpt een Enterprise totaal concept of een deel daarvan en overziet de realisatie ervan.

De Enterprise Architect verkrijgt een opdracht, bij voorkeur van de board, om een ontwerp te maken voor een specifiek concept of het totaal concept van de Enterprise. Bijvoorbeeld het creëren van een ontwerp met als doel de organisatie in staat te stellen meer Customer Centric te laten werken of een ontwerp ter verbetering van Operational Excellence.

Om dit te bereiken zal de Enterprise Architect beginnen met het creëren van een visueel ontwerp van het concept (visuele Enterprise Architectuur), samen met een visie op de architectuur en een set van principes die uitleggen hoe iets werkt.

Enterprise Architecten inspireren!

De Enterprise Architect benadert veranderingen als een totaalconcept afgeleid van de organisatie strategie. Hij is nauw betrokken bij de business, hij brengt mensen in verbinding, inspireert mensen en helpt ze met het bereiken van hun doelstellingen.

Dit gebeurt door middel van:

 • Een ontwerpschets van de mogelijkheden (en beperkingen).
 • Het bedenken van innovatieve oplossingen die ruimte scheppen voor toekomstige ontwikkelingen.
 • Creëren van storyboards om een impressie te geven van een mogelijke oplossing.

Een Architect:

 • Houdt rekening met het feit dat elke organisatie anders is, niet alleen de business, maar ook de cultuur, de positie en hoe het gepercipieerd wordt.
 • Levert de juiste concepten en de juiste materialen aan die ideeën ondersteunen.
 • Helpt met het visualiseren van het ontwerp en houdt toezicht op de implementatie.
 • Creëert een voorlopig ontwerp gebaseerd op ideeën en concepten, bespreekt deze met de eigenaar en komt met een definitief ontwerp.

Architectuurproducten kunnen zijn:

 • Blauwdrukken: deze geven invulling aan welke concepten er bestaan in de organisatie en hoe deze ontworpen kunnen worden, op een innovatieve manier, om ontwikkelingen van het bedrijf  te waarborgen.
 • Programma: deze bepaalt welke concepten in samenhang ontwikkeld moeten worden en welke separaat beheerd kunnen worden om de complexiteit te reduceren.
 • Principes: geeft aan wat de principes zijn die ervoor zorgen dat er uiteindelijk een oplossing staat die een correcte invulling is van het originele idee.
 • Proces ontwerp: helpt te bepalen wat de kern van de organisatie is en helpt te bepalen waar het verschil gemaakt kan worden en hoe business/IT alignement bereikt kan worden.
 • Rationalisatie: geeft een overzicht van bedrijfsprocessen, hoe deze kunnen gaan ontwikkelen en welke applicaties en infrastructuur daar een goede ondersteuning aan kunnen leveren.
 • IT Portfolio: geven zekerheid dat de organisatie investeert in oplossingen die helpen bij het ontwikkelen van de business.

De Enterprise Architect overziet het geheel van de organisatie en houdt daarbij de gewenste balans tussen decoratieve, operatieve en constructieve concepten in gebieden zoals governance, business, informatie en technologie.

Bij Bauhaus geloven we in de juiste balans tussen functie en decoratie, architectuur moet mensen inspireren en ze verder helpen.

Als iemand u vanaf nu zegt een Enterprise Architect te zijn, weet u precies wat hij doet en wat het belang van zijn werk is. Wilt u meer weten over Architectuur? Deze blog is een eerste in een serie van blogs die wij bij Bauhaus Artitech zullen publiceren over Architectuur.

Gerben Hoogeboom

Enterprise Architect

Terug naar nieuws overzicht