Wouter Hoeffnagel - 06 mei 2016

Plasterk moet beter uitleggen waarom tapstatistieken geheim zijn

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties moet beter uitleggen waarom statistieken over het aftappen van communicatiediensten tussen 2001 en 2013 geheim moeten blijven. Dit heeft de Raad van State bepaald.

De uitspraak is onderdeel van een rechtszaak uit 2014, waarin Bits of Freedom (BOF) wil afdwingen statistieken te mogen inzien over aftappen tussen 2001 en 2013. BOF vroeg eerder tapstatistieken op voor de jaren 1971 tot en met 2013. Alleen over 1991 tot en met 2001 en de jaren 1984, 1985 en 1986 zijn echter gegevens aangeleverd. BOF stapte hierop naar de rechter. De uitspraak die de rechter nu doet is onderdeel van een hoger beroep dat Bits of Freedom in deze zaak heeft aangetekend.

Te veel informatie over de AIVD
De organisatie wil statistieken over aftappen kunnen inzien, maar minister Plasterk weigert deze vrij te geven. Minister Plasterk wil de gegevens echter niet vrijgeven aangezien hiermee te veel informatie inzichtelijk zou worden over de werkwijze en focus van de AIVD. De gegevens zijn echter niet aangemerkt als staatsgeheim. 

De rechter oordeelt nu dat Plasterk hierover een nieuwe afweging moet maken. De minister mag blijven weigeren de gegevens openbaar te maken, maar moet dan wel beter toelichten waarom hij tot deze beslissing is gekomen. 

Uitspraak
De volledige uitspraak van de rechters van de Raad van State is hier te vinden.