Wouter Hoeffnagel - 05 mei 2016

Hacker steelt inloggegevens van 272,3 miljoen e-mailaccounts

Een Russische hacker blijkt inloggegevens van 272,3 miljoen e-mailaccounts te hebben gestolen. Het gaat onder andere om inloggegevens voor Gmail-, Yahoo-, Microsoft- en Mail.ru-accounts.

Dit meldt Alex Holden, hoofd beveiliging en oprichter van Hold Security, tegenover Reuters. Het bedrijf kwam een jongen Russische hacker op het spoor die op een hackersforum opschepte over de grote hoeveelheid inloggegevens die hij had buitgemaakt. Het bleek te gaan om in totaal 1,17 miljard gegevens. Nadat alle dubbele gegevens uit dit bestand zijn verwijderd blijven er inloggegevens van 272,3 miljoen e-mailaccounts over.

57 miljoen Mail.ru-accounts
Het gaat in totaal om bijna 57 miljoen accounts van Mail.ru. Dit is opvallend, aangezien aangezien Mail.ru in totaal 64 miljoen actieve gebruikers heeft. Het bedrijf zegt de lijst met gestolen gegevens inmiddels naast de lijst met actieve gebruikers te hebben gelegd. Getroffen gebruikers worden zo snel mogelijk op de hoogte gesteld.

Daarnaast zijn ook 40 miljoen accounts van Yahoo Mail, 33 miljoen Microsoft Hotmail accounts en 24 miljoen Gmail accounts buitgemaakt door de hacker. Ook gebruikers van een aantal kleinere Duitse en Chinese e-mailproviders zijn getroffen, al is niet bekend om welke providers het gaat.

50 roebel
Hold Security heeft de gestolen data van de hacker gekocht. Opvallend genoeg vroeg de hacker slechts om een betaling van 50 roebel, wat omgerekend neer komt op minder dan één euro. Wel moesten de beveiligingsonderzoekers beloven op hackersfora positieve reacties over hem achter te laten. Alex Holden benadrukt overigens dat zijn bedrijf doorgaans niet betaald voor gestolen data.