Wouter Hoeffnagel - 03 mei 2016

Gebrek aan capaciteiten staat managers in de weg in digitale wereld

9 op de 10 managers (94%) zegt onvoldoende capaciteit te hebben om relevant te zijn in de digitale wereld. Dit terwijl digitale projecten steeds meer onderdeel worden van het werk, aangezien meer digitale functies en processen worden uitgevoerd door onderaannemers en outsourcingpartijen (groei van 49% in 2019).

Dit blijkt uit onderzoek van Cognizant en de Economist Intelligence Unit (EIU) onder ruim 400 managers uit Europa en Amerika over de toekomstige digitale werkplek. De uitkomst van het onderzoek wordt gedeeld in het rapport People - not just Machines - Will Power Digital Innovation. Hieruit komt naar voren hoe organisaties mensen, strategie en tactiek in kunnen zetten om het bedrijf te transformeren naar een digitale organisatie. Analyse, algoritmes, big data en automatisering spelen een belangrijke rol in verdere innovatie, productiviteit en besluitvorming binnen bedrijven. Zo veranderen software-robots de werkplek omdat zij routinetaken van werknemers kunnen overnemen. Bedrijven die deze ontwikkeling omarmen zijn innovatiever, productiever en flexibeler in de digitale wereld. Uit het onderzoek blijkt dat er grote stappen gemaakt gaan worden op het gebied van digitale reorganisatie.

Digitale kloof
Cognizant en de EIU waarschuwen dat organisaties die niet het juiste talent aannemen – of medewerkers voorzien van de juiste training – het risico nemen achter te lopen op de concurrentie. Het merendeel van de ondervraagde managers (94%) zegt onvoldoende capaciteit te hebben om relevant te zijn in de digitale wereld. In 2016 missen de respondenten met name capaciteit op het gebied van digitale strategie (42%), big data (41%) en digitale marketing (40%). Organisaties (47% van de respondenten) maken zich het meest zorgen over hun capaciteiten op het gebied van analyse en big data, aangezien ze deze twee vakgebieden erg belangrijk vinden de komende drie jaar.

Als we kijken naar werkplekken, dan toont het onderzoek aan dat bedrijven steeds kleinere kantoren hebben. Flexibele werkplekken worden normaler en organisatiemodellen passen zich aan de digitalisering aan. Verder verdwijnen silo’s, omdat 60% van de respondenten zegt dat ze werken aan het opzetten van cross-functionele teams die een specifiek klantsegment benaderen of een digitale ervaring creëren.

Digitaal gaat meer over mensen dan machines
Er is al een duidelijke verschuiving te zien binnen diverse sectoren op het gebied van digitalisering. Zakelijke processen en klantervaringen veranderen nu al door de komst van nieuwe technologieën. Het is daarom belangrijk dat organisaties nu bouwen aan de werkplek en werknemer van de toekomst.

“Het is essentieel voor bedrijven om snel te reageren op klantvragen en markttrends”, zegt Euan Davis, schrijver van het rapport en Europees hoofd van Cognizant’s Center for Future of Work. “Veranderingen worden momenteel wekelijks gemeten in plaats van maandelijks. Vooruitstrevende bedrijven moeten hun dynamiek en besluitvorming aanpassen om te kunnen concurreren in een wereld die gedreven wordt door algoritmes en digitale innovaties. Organisaties moeten verouderde bedrijfsmodellen vervangen door kleinere teams die specifieke (niche) markten bedienen. Wanneer organisaties dit te snel doorvoeren, verstoort dit de organisatie en de bedrijfscultuur. Doen ze het te langzaam, dan blijft de organisatie waarschijnlijk achter op de concurrentie en speelt het bedrijf niet in op de klantbehoefte. Organisaties die zich op tijd aanpassen, hun medewerkers goed begeleiden en het juiste talent binnenhalen, hebben het meeste succes in de digitale wereld.”

Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Fujitsu BW en BN liggend DIL week 9 tm 12-2024