Wouter Hoeffnagel - 26 april 2016

Topleveldomein .nl bestaat dertig jaar

Het topleveldomein .nl heeft deze week zijn dertigste verjaardag gevierd. Het domein is op 25 april 1986 aangevraagd door het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), waarna Piet Beertema van het CWI de website cwi.nl registreerde als eerste website op het topleveldomein. Beertema werkte hierbij samen met Teus Hagen en Jaap Akkerhuis.

Beertema heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van het topleveldomein .nl. Niet alleen vroeg hij het eerste domein aan op dit topleveldomein, ook beheerde hij het domein tien jaar lang. Door een explosieve groei van het aantal domeinen werd deze taak echter te groot voor één persoon. In 1996 is daarom besloten de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) op te richten. In januari 1997 is het beheer van .nl overgedragen aan SIDN.

Na deze overdracht is Beertema toegetreden tot de bestuursraad van SIDN. In 1999 nam hij een Koninklijke onderscheiding in ontvangst voor zijn werk.

Op de foto: internetpioneers Jaap Akkerhuis, Daniel Karrenberg, Teus Hagen en Piet Beertema (CWI) bij de pensionering van Piet Beertema op 16 september 2004 (bron: CWI)